Fodbold på den kommunale dagsorden

DBU Sjælland, Syddansk Universitet og Frederikssund Kommune var 26. september værter for en konference, der havde til formål at sætte fodboldens motionsmæssige og sundhedsfremmende egenskaber på den kommunale dagsorden.

Fra venstre mod højre: Metin Dincer, projektleder DBU Sjælland, Peter Krustrup, Syddansk Universitet, Aase Wiinberg Hansen, Træner i FIK, Lis Tribler (A), 2. viceborgmester i Slagelse Kommune og KL, John Schmidt Andersen (V), borgmester i Frederikssund Kommune, Jens Erik Reuber Jensen, DBU Sjællands administrationschef og Bent Clausen, DBU's næstformand. 



Tidligere i år indgik DBU og DBU Sjælland en velfærdsalliance med Frederikssund Kommune og Syddansk Universitet for at bidrage til at udbrede fodbolden til nye målgrupper i kommunens fodboldklubber.

Derfor var DBU Sjælland i går medvært for en konference i Slangerup Idræts- og Kulturcenter, der med fodbolden som værktøj skal medvirke til at øge sundhed og velfærd i kommunen. Under overskriften "Fodbold til flere" var 75 personer fra kommuner og klubber samlet for at vise, hvordan og hvorfor samarbejder mellem kommune og fodboldklubber kan løfte kommunale velfærdsopgaver.

"Fodbolden er privilegeret, fordi det er en meget kendt sportsgren, der er let tilgængelig. Og med den seneste forskning har kommunerne endnu en grund til at indtænke fodbolden som et redskab i arbejdet med særlige målgrupper både inden for sundhed, skoleområdet, det sociale område og beskæftigelsesområdet. Der findes fodboldklubber i alle sjællandske kommuner, så det er bare med at komme i gang", siger projektleder Metin Dincer fra DBU Sjælland. 

Det virker
Ved konferencen blev deltagerne præsenteret for konkrete eksempler, der blandt andet har styrket den selvoplevede sundhed hos 55-85 årige kvinder og mænd i Frederikssund og rykket sårbare unge fra ledighed til uddannelse eller job.  

På programmet var blandt andre Aase Hansen (66) fra Frederikssund IK, der i samarbejde med DBU Sjælland og det lokale aktivitetscenter startede to Fodbold Fitness-hold op. I dag spiller 50 mænd og kvinder i alderen 55-85 år fodbold i klubben og flere har siden oplevet en klar forbedring i deres sundhedstilstand.  

Casper Hansen fra Herlev Kommune var også på talerstolen. Her kunne han fortælle om den såkaldte Herlev-model, hvor Herlev Kommune, B1973, Herlev og DBU Sjælland gennem flere år har samarbejdet om at rykke sårbare unge fra ledighed til uddannelse eller job. I det seneste forløb kom knap halvdelen af projektdeltagerne ud af offentlig forsørgelse i projektperioden, der blandt andet indeholdt fast fodboldtræning i B1973, Herlev. 

Frederikssund Kommunes borgmester John Schmidt Andersen (V) satte ligeledes ord på sin glæde over konferencen og velfærdsalliancen.   

"Jeg glæder mig så meget til der her samarbejde, der vil komme mange borgere til gode. Det er et godt samarbejde, hvor SDU leverer kvalificeret forskning, DBU sikrer, at klubberne får implementeret tiltagene, og som kommune vil vi være synlige og understøtte rammerne for aktiviteterne", udtalte John Schmidt Andersen (V) ifølge Frederiksborg Amts Avis.

Evidensbaseret fodboldtræning
På talerstolen var også professor Peter Krustrup fra Syddansk Universitet, der kunne fortælle om den megen forskning, der er lavet omkring fodbold. Herunder at fodbold kan supplere nogle former for medicinsk behandling, fordi det er en bredspektret sport, som kombinerer tre træningsformer; styrke, udholdenhed og cardio.

Peter Krustrup har blandt andet været med til at udvikle FIFA 11 for health, der lærer 5. klasseselever om sundhed og trivsel og Fodbold Fitness, der er et motionstilbud til voksne mænd og kvinder. Træningsmetoderne i Fodbold Fitness-konceptet har blandt andet vist sig effektive i forhold til at forebygge livsstilssygdomme. 

Læs mere om forskning i motionsfodbold i Sjællandsk Fodbold 1 - 2017
 

Blandt oplægsholderne var også Lis Tribler (A), medlem af KL's Børne- og Kulturudvalg og 2. viceborgmester i Slagelse Kommune og DBU's næstformand Bent Clausen. 

Masser af inspiration
I det hele taget var programmet tætpakket med inspiration til kommune og klubber. På en række workshops kunne deltagerne dykke ned i mere specifikke emner:

Postdoc Morten Randers fra Syddansk Universitet om tilrettelæggelse af Fodbold Fitness-træningsforløb. Ph.d. studerende Malte Nejst Larsen, også fra Syddansk Universitet, fortalte om skolekonceptet FIFA 11 for Health - under tilten 'sådan skaber vi øget bevidsthed om sundhed og trivsel for skolebørn'.

Projektleder Tina Enestrøm fra DBU fortalte om 'DBU og folkeskolen mod nye mål'. Bevæg Dig For Livet visionskonsulent Claus Borup Skovgaard fortalte om samarbejdet omkring "Fodbold Fitness for utrænede målgrupper" i Frederikssund Kommune sammen med Michelle Larsen, Fodbold Fitness-træner i ORI Fodbold.    

Log ind