Anders Hermansen ny dommer i SAS Ligaen

DBUs Elitedommergruppe gennemfører generationsskifte blandt dommerne i SAS Ligaen for at fremtidssikre standarden. Anders Hermansen rykkes op fra 1. Division.

Anders Hermansen bliver ny dommer i SAS Ligaen fra efteråret.

Den 30-årige dommer fra København har dømt 1 sæson i landets næstbedste række, efter han i 2002 blev dommer i Danmarksturneringen. 

Oprykningen af Anders Hermansen skyldes en målsætning fra DBUs Elitedommergruppe om at gennemføre et generationsskifte blandt dommerne i landets bedste række de kommende sæsoner.

Det sker dels for at sikre et kontinuerligt, højt niveau blandt dommerne i landets bedste række, dels for at sikre den flotte repræsentation af danske dommere hos det europæiske fodboldforbund, UEFA, og det internationale fodboldforbund, FIFA.

Gruppen har konkret gennem hele foråret fokuseret på de mest talentfulde dommere i landets næstbedste række med henblik på at give én af dem chancen i landets bedste række allerede i næste sæson.

”Vi står overfor, at tre af vores topdommere falder for aldersgrænsen om to år. Derfor begynder vi allerede nu at koncentrere os om de unge dommere, der har talentet til at være med på højeste niveau herhjemme og internationalt”, forklarer formanden for DBUs Elitedommergruppe, Kaj Østergaard, med hentydning til Kim Milton Nielsen, Knud Erik Fisker og Knud Stadsgaard, der alle fylder 45 indenfor det næste år.

Elitedommergruppen vurderede allerede tidligere på måneden potentialet blandt de nuværende SAS Liga-dommere. Udvalget har blandt andet forholdt sig til de SAS Liga-dommernes alder i forhold til deres chancer for at opnå international status, og hvor længe de i forhold til aldersgrænsen kan fortsætte med at dømme i SAS Ligaen. På den baggrund har gruppen arbejdet med en profil for de kommende SAS Liga-dommere.

Idet gruppen ønsker at fastholde det velfungerende antal på 14 dommere til at dømme i SAS Ligaen, blev konsekvensen, at Steen Knudsen som meddelt tidligere på måneden blev rykket en række ned for at give plads til sin yngre kollega.

”Steen Knudsen fylder 43 år, og falder for aldersgrænsen om få år. Hans alder betyder allerede nu, at han ikke kan opnå international status, og derfor er vi efter en samtale med Steen blevet enige om at give hans plads til en yngre kollega”, siger Kaj Østergaard, og understreger:

”Steen har ydet en stor indsats som dommer i landets bedste række gennem de seneste seks sæsoner. Og vi er meget glade for, at han har forståelse for vores strategi og beslutning. Og ikke mindst at han stiller sig til rådighed i 1. Division næste år”.

Elitedommergruppen har ved samme lejlighed rykket Henning Jensen, Henrik Kristensen, Claus Krupsdal og Lars Muusmann op fra 2. til 1. Division. 

I 2. Division er der seks nye dommere, hvoraf Lars Hummelgaard og Henrik Overgaard, begge på blot 26 år, er et par unge dommere med gode fremtidsmuligheder.

Baggrund:

DBUs Elitedommergruppe er ansvarlig for uddannelsen, indrangeringen og bedømmelsen af dommerne i Danmarksturneringen.

DBUs Elitedommergruppe består af Kaj Østergaard, Peter Mikkelsen, Jørn West Larsen, Jan Carlsen og Preben Worsøe.

Kaj Østergaard, 53 år, har siddet i DBUs Dommerudvalget siden 1995. Han var i perioden 1982 til 1994 dommer i DBU regi, hvoraf de otte år var i Superligaen og de sidste fire år var som FIFA dommer på højeste niveau.

Han er blandt de 34 DBU-dommerbedømmere, som bedømmer de danske dommere i DBUs turneringer, herudover fungerer han også som international dommerbedømmer for UEFA.

Peter Mikkelsen, 44 år, stoppede sin aktive karriere som DBU- og FIFA-dommer i 1998. UEFA benytter ham blandt andet som dommerbedømmer til kampe i Champions League, og i 2002 fungerede han eksempelvis for FIFA i en coaching-rolle for dommerne under VM-slutrunden i Japan og Sydkorea.

Jørn West Larsen, 48 år, har været aktiv i såvel beskrivelsen af de kommende elitedommeruddannelser som implementeringen af den nye dommerstruktur. Udover at være medlem af elitegruppen, er han nyt medlem af DBUs Uddannelsesudvalget.

Han tog dommereksamen i 1982, og stoppede sin karriere i 2001 efter syv sæsoner i Superligaen og fem sæsoner som FIFA dommer. Han er fortsat aktiv som DBU-dommerbedømmer.

Jan Carlsen, 51 år, har ligeledes spillet en stor rolle i beskrivelsen af den nye dommerstruktur. Han har i perioden 1983 til 2003 været medlem af dommerudvalget.

I dommergerningen blev det til 12 år, og han sluttede sin dommerkarriere i Danmarksserien i 1982. Han var i tyve år medlem af dommerudvalget, indtil sidste år, hvor udvalget gennemgik den omstrukturering, der blandt andet har medført etableringen af Elitedommergruppen. I dag fungerer han både som national og international dommerbedømmer samt som lovfortolker.

Preben Worsøe, 61 år, har siddet i dommerudvalget i fire år, og fungerer nu som det ene medlem af lovgruppen. Han stoppede i 1987 sin aktive karriere som dommer, hvor han på det tidspunkt dømte i serie 3. I dag fungerer han også som bedømmer og DBU lovfortolker. Til dagligt har han sin egen tandlægepraksis.

Jan Carlsen og Preben Worsøe udgør tillige en anden arbejdsgruppe under Dommerudvalget, den såkaldte Lovgruppe, der har til opgave af arbejde med fortolkningerne af reglerne.

Elitedommergruppen referer til DBUs Dommerudvalg.

Etableringen af Elitedommergruppen er resultatet af den udvalgssammensætning, DBUs bestyrelse startede gennemførelsen af i marts.

Sammensætningen har til hensigt at decimere nogle af udvalgene til fordel for etableringen af arbejdsgrupper eller paneler, der med baggrund i specielle kompetencer referer til de pågældende udvalg. 


Dommerindrangering i Herre- og Kvinde-DM 


SAS Liga-dommere

Rene Christensen
Knud Erik Fisker – FIFA
Anders Hermansen - NY
Claus Bo Larsen - FIFA
Emil Laursen - FIFA
Kim Milton Nielsen - FIFA
Tonny K. Poulsen - FIFA
Peter Rasmussen
Johnny Røn
Knud Stadsgaard
Michael Svendsen - FIFA
Thomas Vejlgaard
Nicolai Vollquartz - FIFA
Martin Wulff

 

FIFA Liniedommere

Bo Abildgaard
Bill Rene Hansen
Ole V. Hansen
Torben Jensen
Jørgen Jepsen
Jens Larsen
Anders Nørrestrand
Bo Blankholm Pedersen
Jesper Petersen
Palle Udsen

1. Divisionsdommere

Kent Bøgelund
Lars Christoffersen
Allan G. Hansen
Brian Hansen
Niels Høg
Henning Jensen - NY
Claus Johansen
Steen Knudsen
Henrik Kragh
Henrik Kristensen - NY 
Henrik F. Kristensen
Claus Krupsdal - NY 
Henrik Malmberg
Lars Muusmann – NY
Jesper Overgaard
Lars Ø. Poulsen
Henrik Priegel
Hans Jørgen Stærk

 

2. Divisionsdommere

Jakob Bille
Johnnie Espersen - NY
John Gantfeldt
Lars Halskov
Lars Brunebjerg Hansen
Lars Hummelgaard - NY
Lars S. Jensen - NY
Tom Krøyer
Lars Lausten
Ulrik Svanholm van der Leeden
Claus Mortensen
Ole Saabye Nielsen
Henrik Overgaard - NY
Jens Ø. Poulsen
Michael Poulsen
Michael Schlander - NY 
Henrik Sønderby
Heine Sørensen - NY 
Kvinde Elite

Betina Norman - FIFA
Marianne Svendsen
Kvinde 1. Division

Hanne F. Brund

Tekst: Lars Berendt

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første