Tordenvejr og fodbold

Dommeren bestemmer altid om en kamp skal aflyses i tilfælde af tordenvejr. Her kan du læse, hvad du skal gøre, hvis der udbryder tordenvejr under din fodboldkamp.

Dommeren bestemmer altid om en kamp skal aflyses ved tordenvejr. Foto: Colourbox

Hvad skal man egentlig gøre, hvis fodboldkampen bliver ramt af tordenvejr? Og hvem bestemmer om en kamp skal afvikles eller stopper? Du finder svarene her. 

Dommeren bestemmer
Det er altid dommeren, der foretager det endelige skøn, om det er forsvarligt at gennemføre en fodboldkamp eller ej. Dette bliver fastslået i turneringsreglementets § 33.3.

DBU Sjælland anbefaler dog, at man hellere afbryder en kamp for meget end en for lidt på grund af lyn- og tordenvejr. Spillernes, trænernes og dommerenes sikkerhed kommer altid i første række.

Ingen skrupler med at afbryde kampen  
Det er derfor til enhver tid dommeren, der bestemmer om en kamp skal afbrydes. Vi har derfor spurgt en af vores mest vejrkyndige dommere, hvordan han håndterer kampe i tordenvejr. Michael Skelbæk er meteorolog hos DMI og tidligere fodbolddommer hos DBU Sjælland. Selv har han ingen skrupler ved at afbryde en kamp. 

- Nu er jeg selvfølgelig lidt erhvervsskadet, men jeg ville ikke have nogen skrupler ved at afbryde kampen midlertidigt, og jeg ville anbefale andre at gøre det samme. Når man har afbrudt kampen bør man søge indendørs til et klubhus eller et omklædningsrum, forklarer han.

Michael Skelbæk anbefaler, at man derefter venter og ser om tordenvejret passerer. Ofte vil tordenvejret passere relativt hurtigt. 

Læs mere om aflysninger og udsættelser af kampe på grund af uvejr

Hav respekt for tordenvejret
Det er yderst sjældent, at lyn slår ned i mennesker, men meteorolog Michael Skelbæk mener alligevel, at man skal have en sund respekt overfor elementernes rasen.

- Så længe man kan høre og se tordenvejret, er der grund til at passe på. Det er noget man skal være meget varsom med. Man kan jo bare se, hvad der skete med Jonathan Richter for nogle år siden i Hvidovre, siger han.

I 2009 blev den tidligere FC Nordsjælland-spiller ramt af lynet i en træningskamp mod Hvidovre. Han overlevede på grund af akut førstehjælp, men blev kørt på hospitalet, hvor han lå i koma i en længere periode. Siden fik han amputeret det ene ben ved knæet.

I 2006 endte et tordenvejr tragisk, da en jysk ungdomsspiller fra Ulfsborg mistede livet efter at være blevet ramt af et lyn. Michael Skelbæk forklarer, at august og september er højsæson for denne type vejr, da de store temperaturforskelle i disse måneder øger risikoen for tordenvejr og lynnedslag. 

Han anbefaler desuden, at man som værtsklub holder øje med DMIs hjemmeside, hvis der er risiko for tordenvejr.

Forholdsregler ved tordenvejr
Ifølge DMI's hjemmeside er det vigtigt at tænke på følgende, når man ser lyn og hører torden.   

  • Undgå åbne pladser, tårne og sejlbåde.
  • Søg ikke ly under træer. Specielt ikke et træ, der står alene.
  • Søg gerne ly inden døre, men luk døre og vinduer og undgå ledninger, telefon og rør.
  • Det er også sikkert at søge ly i en bil, men luk soltag, vinduer og døre.
  • Undgå elektrisk ledede genstande som rækværk, hegn, vandhaner og varmeapparater.

Du kan læse mere om forholdsregler ved tordenvejr på DMIs hjemmeside her.

Af Peter Vest Hansen

Skriv en kommentar

Skriv kommentar (Kræver login)

0

Ingen kommentarer endnu - skriv den første