DBU C-træner

– Træneruddannelse for børne- og ungdomstrænere

Det bedste fodboldmiljø for børn og unge skabes af dygtige og engagerede trænere. Fodboldglæde og spillerudvikling skal gå hånd i hånd – og træneren er nøglen.

DBU har derfor etableret DBU C-træneruddannelse, der klæder hver enkelt træner på til det spændende fodboldliv som børne- og ungdomstræner. Uddannelsen er målrettet trænere af børn U5-U12 og trænere af ungdomsspillere U13-U19. 

Den 1. januar 2018 træder den nye C-uddannelse i kraft, som erstatter de tidligere 13 C-kurser med tre forløb, som er mere målrettede og intense, hvor træneren vælger spor efter den aldersgruppe, som vedkommende træner. 
Hvis du allerede har timer under den nuværende/gamle C-ordning og ikke har færdiggjort uddannelsen, overgår dine timer til den nye C-uddannelse. Du kan se, hvad de svarer til her.

Uddannelsens opbygning
C-uddannelsen består af i alt 24 timer. Det første trin, C1, er på 10 timer, som henvender sig til trænere af alle aldersgrupper. Det næste trin, C2, er på 14 timer og består af tre aldersrelaterede forløb at vælge imellem. Du vælger det forløb, som passer bedst til den aldersgruppe, du træner.

Både C1 og C2 er bygget op af et forberedelsesmodul, som foregår online, samt to moduler med fysisk fremmøde, som begge afsluttes med et online refleksionsmodul.
C1-kurset har udgangspunkt i dig som træner og C2-kurset tager udgangspunkt i spilleren.

Læs mere om DBU C1-træner eller DBU C2-træner

Certifikat og licens
Fra 2018 indføres der en ny C-træneruddannelse og ændrede krav til opnåelse af C-licens (se figuren til venstre).
Du kan uddanne dig til DBU Børne- eller Ungdomstræner ved at gennemføre C1 og C2 samt en test. Når testen er bestået, modtager du et certifikat.
Hvis du ønsker at opnå en UEFA C-licens, skal du derudover gennemføre DBU B1-trænerkurset og bestå en eksamen. Læs mere om B1 her.
Desuden får du som træner med C-licens adgang til DBU Trænerlounge, som er et netbaseret trænerværktøj og forum.

Alderskrav
Man skal være fyldt 13 år for at starte på en C-uddannelse og 15 år for at kunne gå til C-uddannelsestesten.
Hvis du vil uddanne dig videre på B1, skal du være fyldt 15 år, inden du starter, og du skal være fyldt 16 år for at kunne gå til eksamen.

Tilskud fra DBU
DBU yder tilskud til alle C-uddannelseskurser. Holder klubben et C1-kursus, yder DBU et tilskud på kr. 2.500,-, mens et C2-kursus i klubben støttes med kr. 3.500,-.
Det betyder, at et klubkursus kan bestilles til kr. 4.350,- (inkl. materialer), og et C2-kursus vil koste klubben kr. 5.650,- (inkl. materialer).