Derfor spiller vi med enkeltårgange

DSC_2406.JPG

Større frihed og fastholdelse, er de to helt centrale argumenter for DBU Sjællands turneringskonstruktion med enkeltårgange

DBU Sjælland modtager jævnligt spørgsmål, omhandlende enkeltårgange i turneringen, samt hvilke argumenter, der ligger til grund for denne struktur.

Hvad er enkeltårgange?

Enkeltårgange er det samlende ord for den aldersinddeling som DBU Sjælland har i sine turneringer. Det vil sige at, når DBU Sjællands turneringer hedder U11, U12, U13 osv. så er det udtryk for at de er enkeltårgange, altså at de referer til en enkelt årgang.

Før i tiden kunne en turneringsrække f.eks. hedde 88/89, og dække to årgange, altså årgang 1988 og årgang 1989. Det betød at man i denne turneringsrække kun kunne deltage med spillere i de 2 årgang, eller yngre. (Her ser vi for eksemplets skyld bort fra aldersdispensationer). Samtidig skiftede årgangene hver sommer, således, at hvis man første år hed 88/89, ville man næste år hedde 87/88 og 89/90.

Hvorfor enkeltårgange?

Det helt korte svar er at det giver klubberne frihed. Frihed til at strukturere sig som de ønsker det, og derigennem sikre bedst mulig fastholdelse af spillerne i klubben.

Hvorfor enkeltårgange giver større frihed end den tidligere struktur kan forklares med nedenstående eksempel.

I DBU Sjællands U15 række er det muligt at deltage med spillere fra årgangen af spillere der det pågældende år fylder 15. (dvs. at i år 2019 var det årgang 2004 og yngre).

Det betyder at klubben her har frihed til at vælge om man ønsker ”kun” at deltage med årgang 2004, eller kombinere med 2003’ere eller hvad som giver mening for klubben. Har klubben således ikke nogle, eller meget få spillere fra årgang 2004, så har klubben i stedet mulighed for at spille U16, forudsat at der i årgang 2003 er flere spillere, også supplere op med dem fra årgang 2004.

Med andre ord er det altså op til klubben, med enkeltårgange, at vurdere i hvilken årgang det giver bedst mening at deltage for dem, og deres spillere. Det gør det således muligt for klubben at sikre at deres spillere, spiller i den række hvor de aldersmæssigt passer, samt har mulighed for at have en trup der er stor nok til at kunne være med i rækken.  

Sammenligner vi her med den tidligere struktur for årgangene, så var denne måde at strukturere sig på væsentligt mere låst.

F.eks. I de år hvor eksempelvis årgang 88/89 spillede sammen, kunne klubben stå i en situation, hvis man ikke havde særlig mange spillere født i årgang 1988, hvor man blev nødt til at supplere op med spillere fra årgang 1990. Det ville betyde at disse spillere ville skulle spille imod spillere der kunne være op til 2 år og 11 måneder ældre end dem selv.