DEL2014: Ildsjæle hædret i Roskilde

Seks ildsjæle blev hædret med dagens længste bifald til delegeretmødet 11. januar 2014.



Barbara Frederiksen modtog prisen som Årets Fodboldleder på Sjælland. 

En vigtig del af DBU Sjællands delegeretmøde er at hædre de ildsjæle, der hver dag knokler for at skabe gode muligheder for, at børn, unge og ældre kan spille fodbold på Sjælland.  

Pigerne får hans opmærksomhed
Pigetræner Martin Nielsen fra Vemmlev SGI modtog årets ’Gør en forskel prisen’ for sin store indsats for klubbens nuværende U-13 piger.  

- Prisen gives til en, der virkelig gør en forskel. Han startede med at træne syv piger i en SFO og nu har han 22 på to hold. Det kræver meget, da han vil ud at se begge hold spille. Både forældre og piger er meget glade for ham. Han er blevet tilbudt mange andre spændende ’jobs’ i klubben, men har sagt nej tak, fordi hans hjerte banker for pigefodbolden, lød begrundelsen fra kasserer Frank Petersen fra DBU Sjællands bestyrelse.

   

Fra venstre mod højre Stig Nelkop, Jyske Bank, Frank Petersen, DBU Sjælland og prismodtager Martin Nielsen fra Vemmelev SGI.

I indstillingen fra klubben lød det sågar, at Martin Nielsen ofte ligger vandret for at nå pigernes kampe – da der nu er to hold ud af truppen. Men af uransagelige årsager lykkes det alligevel for vores legatmodtager at være der for pigerne, ved kampe, træning og når der ellers er behov. 

Udover Martin Nielsen dedikation overfor hans fodboldpiger, så hjælper han også til andre steder i klubben. Specielt ungdommen nyder godt af hans assistance og han kommer dog også selv fodboldstøvlerne når det kniber med at stille hold i serie 4,5 eller 6. 

Prisen blev overrakt af Frank Petersen og afdelingsdirektør Stig Nelkop fra Jyske Bank i Odrup.  

Legatmodtager er synonym med Måløv BK 
Kasserer Heidi Halberg modtog det ene af i alt to Faxe Kondi Prisen for hendes store frivillige lederindsats i Måløv Boldklub.  

- Årets legatmodtager er synonym med boldklubben Måløv BK. I indstillingen hedder det ’man kan ikke sige Måløv Boldklub uden at man siger legatmodtagerens navn’. Vores legatmodtager har lagt utallige timer i klubben Måløv BK i seneste år og ’jobbeskrivelsen’ har været meget bred – og måske er det nemmere at nævne de opgaver vores legatmodtager ikke løfter, indledte bestyrelsesmedlem Peter Roslev fra DBU Sjælland. 



Bestyrelsesmedlem Peter Roslev og legatmodtager Heidi Halberg fra Måløv Boldklub.

Heidi Halberg har været medlem af klubbens bestyrelse siden 2008 og har sidenhen været opdrejningspunktet for alverdens arbejdsopgaver, kontakten mellem trænere og forældre, bestyre klubhuset, planlægning af arrangementer, kontakten til samarbejdspartnere og meget mere

- Den eneste svaghed – og det gælder nok for mange her – er, at hun ikke kan sige nej… og det har den konsekvens at mange opgaver lander på hendes bord. Hun er meget vellidt i klubben og har altid en positiv tilgang til de opgaver og udfordringer, som kræver hendes opmærksomhed. Hendes humør og gå-på-mod- smitter af alle og det lever klubben højt på, sagde Peter Roslev.  

Heidi Halberg blev klappet op på scenen, hvor hun takkede sin klub for indstillingen og selv kommenterede, hvorfor det var så svært at sige nej.  

- For 12 år siden, da min søn startede til fodbold vidste jeg intet om det. I dag ved jeg nærmest alt. Så jeg vil gerne sige tak, det har været en fornøjelse at arbejde i Måløv Boldklub og derfor er det svært at sige nej, sagde Heidi Halberg.
Hun kom dog også med en opfordring til, at flere ville tage del i det frivillige arbejde i klubben, så hun kunne trække lidt på deres hjælp en gang i mellem. 

Frivillig, flittig og helt igennem fantastisk ildsjæl 
Det andet Faxe Kondi Legat blev uddelt til Morten Sørensen, der er frivillig leder, træner og meget andet i Næstved I.F. 

- Frivillig, flittig og en helt igennem fantastisk ildsjæl, indledte bestyrelsesmedlem Allan Thoft Jensen sin tale.  



Bestyrelsesmedlem Allan Thoft Jensen overrækker Faxe Kondi Legatet til klubformand Tina Højlund Pedersen fra Næstved I.F., som tog imod legatet på Morten Sørensens vegne. 


Og det er ikke så få opgaver Morten Sørensen løfter for klubben: Børnetræner, ungdomstræner, kvindetræner, vaskemand, klubhusbestyrer, fodboldskole ansvarlig i klubben, udvalgsmedlem… og som klubben skriver i sin indstilling ’AAA’ – alt andet aktuelt!’ Med andre ord en vaskeægte ildsjæl, der siden 1993 har været frivillig i Næstved I.F.
 
- Han har skabt en stor værdi i klubben, både for de frivillige kollegaer, men også for de mange spillere og forældre. Helt igennem en rigtig klubmand, der brænder for breddefodbolden, sagde Allan Thoft Jensen. 

’Desværre’ kunne Morten Sørensen ikke selv modtage prisen, da han var på en velfortjent ferie til Gran Canaria. Prisen blev i stedet modtaget af klubformand Tina Højlund Pedersen fra Næstved I.F.

- Jeg lovede ikke at holde en meget lang tale. Men da jeg talte med ham om det var han meget rørt og beæret, og så kom han med en for ham meget typisk bemærkning om at ’jeg gør det jo ikke for at få den her slags udnævnelser’. Men vi er meget glade og stolte af at have Morten i klubben og forhåbentlig har vi ham i Næstved I.F. i mange år endnu, sagde Tina Højlund Pedersen. 

En del af Virum-Sorgenfri BK’s ryggrad 
Niels Johansson fra Virum-Sorgenfri Boldklub fik det ene af i alt to Erik Asmunds Rejselegat på 10.000 kroner til en fodboldrejse. 

- Alle 42 år har vores legatmodtager siddet som sekretær. Det er altså lidt af en tjans. Så hvis der er nogen, der ved noget om den klub og har tegnet den Virum-Sorgenfri Boldklub, så er det vores legatmodtager. Hans frivillige engagement har blandt andet taget udgangspunkt i ungdomsfodbolden, som han har været træner og leder for. Men vores legatmodtager har været involveret i en stor del af klubbens arbejde og daglige drift. 



Erik Asmund overrakte rejselegatet til Niels Johansson (midten) sammen med bestyrelsesmedlem Henrik Lindbaum. 

Der er derfor ikke noget at sige til, at ledere og udøvere i Virum-Sorgenfri Boldklub sætter så stor pris på Niels Johansson, at de har indstillet ham til DBU Sjælland.

- Udover mine 42 år i klubben har jeg har været med hernede 37 gange. Derfor kan jeg også godt så på folk, når de bliver sultne, indledte han til stor morskab for de delegerede, der for manges vedkommende havde siddet bænket i knap 3 timer. 

Han takkede herefter klubben for indstillingen og DBU Sjællands bestyrelse for valget og rettede herefter en særlig tak mod sin hustru. 

- For at være med i 42 år kræver det ikke bare ens egen indsats. Men sandelig også, at man har opbakning. Det vil jeg godt sige til dig Jeanett, der sidder dernede et sted. Tak. Det har du virkelig givet mig. Jeg har haft opbakning – altid, sagde Niels Johansson. 

Han fortalte om de mange officielle møder og de uofficielle, men mindst lige så vigtige møder, som dengang et tilfældigt møde med Brøndby-legenden Bjarne Jensen i 90’erne på tennisbanen førte til at Bjarne Jensen blev træner i klubben og førte herreholdet fra Serie 2 til Danmarksserien.  
         
Herefter kaldte han tidligere formand Erik Asmund op til talerstolen og genkaldte dennes tale for delegeretmødet året forinden. 

- Du talte om, at du var glad for at du var stoppet, fordi tingene var begyndt at gå lidt for stærkt. Det skal jeg sandelig love for. Efter vores generalforsamlig i februar sidste år var der kommet nye mennesker i bestyrelsen. Sådan er det jo hele tiden. Første møde efter bestyrelsen mødte jeg som sædvanligt op med min sæk med klubbens love, referater fra de sidste ti bestyrelsesmøder og en blok og en kuglepen. Så kiggede jeg rundt på de andre og det eneste de havde med var Ipads (tablet computere red.). Så tækte jeg ej, nu er tiden kommet, gamle jas. Nu skal jeg vidst også til at stoppe. Jeg har et år tilbage af min valgperiode, men så er det nok også slut. Tusind tak til jer alle og hav det godt, sluttede Niels Johansson. 

Initiativrig mand samler lokale om fodbolden
IF Bytoftens formand Thomas Dreyer blev tildelt de andet Erik Asmunds rejselegat på 10.000 kroner og et diplom. 

- Vores legatmodtager har været frivillig i mere end 20 år. Han startede som fodboldspiller som 15 årig og blev allerede som 20 årig formand for klubben. Han har gennem tiden igangsat utallige projekter – alle med et utroligt stort og unikt engagement. Den lille sjællandske klub, hvor vores legatmodtager har sin daglige gang, er vokset fra cirka 80 medlemmer for et par år siden, til i dag at have 300 medlemmer, sagde næsformand Jørn Hedengran fra DBU Sjællands bestyrelse.  



Erik Asmund overrakte et rejselegat til Thomas Dreyer fra IF Bytoften. 

Han beskrev Thomas Dreyer, som en af de mennesker, der hægter sig fast, når han har sat sig et mål – noget som også Gladsaxe kommune har lagt mærke til. 

- Han har gennem lokalt samarbejde, kommune, skole og forældre, fået mere græs under fødderne på klubbens spillere, nyt klubhus og indflydelse på den idrætspolitiske dagsorden i kommunen. 

På Sjælland er det svært at sige Fodbold Fitness uden at sige Thomas Dreyer. 

- Han er også primusmotor på fodbold fitness – alene i hans lille klub er der 40 kvinder ï alderen 20 – 54 år der spiller fodbold fitness. Han hjælper også andre klubber med at starte fodboldfitness op og arrangere stævner – med fokus på fodboldoplevelser og ikke mindst socialt samvær, sagde Jørn Hedengran.  

Udvikling
IF Bytoften havde 40 års jubilæum i sommer og det blev fejret med en kæmpe fest – naturligvis arrangeret og planlagt af legatmodtageren selv. 

- Den pris er ikke kun min. Den er også min forenings. Takken skal gå til Erik Asmund, DBU Sjælland og til en særlig medarbejder i DBU Sjælland, som har været medvirkende årsag til, at vi er der hvor vi er i dag. Lene Rydal (udviklingskoordinator red.). For to ½ år siden havde vi besøg af Lene, da var vi 60 medlemmer. Hun sagde, at når du har siddet som formand i mange år, så gør du tingene på den måde du helst vil. Det gav jeg hende ret i. Hun sagde, hvad med udvikling? Det behøver vi ikke, sagde jeg. Da jeg sagde det videre til bestyrelsen siger de, prøv nu at se om vi ikke har brug for noget udvikling? 

24. april 2012 lavede vi DBU’s ’Kom ud af pomfritten’ (rekrutteringstiltag) med en målsætning om at få ti nye børn – piger eller drenge. Vi fik 100. Der kom nogle mødre kort tid efter, som gerne ville spille fodbold. Det passede sammen med Fodbold Fitness. Der er kommet 45 damer siden. Så ud af dem kom alle deres døtre her i sommer, som gerne ville spille fodbold. Der har vi fået 25 piger i alderen 10 – 13 år. Så tusind tak til Lene. Det vil jeg gerne bringe videre til hende, jeg kan varmt anbefale jer at få besøg af enten Lene eller Birgitte (Krustrup red.) og Jacob (Poulsen red.). Det er i hvert fald noget, der kan sætte tingene i gang. 

'To fodboldkoner'
Til sidst takkede Thomas Dreyer hans ’to fodboldkoner’. 

- Jeg har Susan, der er min kasserer, det er hende, der holder mig i kort ørene og sørger for, at jeg ikke stikker for meget af. Og så en tak til min kone, som modsat Niels ikke altid bakker op omkring tingene, men jeg får dog lov i sidste ende til at være der, hvor jeg godt kan lide at være. 

Fodboldleder favner sociale og integrationsmæssige udfordringer
For første gang uddelte DBU Sjælland prisen ’Årets Fodboldleder’, der dækker over en fodboldleders unikke indsats. Prisen gik til Barbara Frederiksen for hendes frivillige lederindsats i Høje Tåstrup IF. 

- Den som vi har valgt på Sjælland lever til fulde op til det kriterie. Hun har igennem årene leveret en helt unik indsats for at integrere børn som voksne af anden etnisk oprindelse fra socialbelastede familier i fodbolden og i det frivillige foreningsliv. I kraft af en vedholdenhed, et mod og evner har Høje Tåstrup IF i dag velfungerende hold på alle niveauer. Det er lykkes vores legatmodtager, sammen med de øvrige frivillige i klubben at styrke den sociale og samfundsmæssige integration gennem fodbolden, sagde bestyrelsesmedlem Heidi Christensen.  



Barbara Frederiksen.

I indstillingen skriver klubben ligeledes, at ’Hun fremstår som en stor rollemodel for andre kvinder, der ønsker at gøre en indsats for bedre tolerance, integration samt en gunstig samfundsudvikling.’

Løbende integrationsindsats
I snart 9 år har Barbara Frederiksen været formand for Høje Tåstrup IF og sideløbende med det kontinuerlige integrationsprojekt, er det også lykkes for Barbara Frederiksen at skaffe yderligere frivillige til klubben. En øvelse som ellers kan være svær i klubber med mange af anden etnisk oprindelse end dansk. Der er blandt andet blevet skabt en frivillig forældregruppe, som skal tage sig at de udfordringer, der opstår omkring børnefodbolden i klubben. Ligesom hun har taget initiativ til kontingentstøtte til børn af ubemidlede familier. 

- I kommunen (Høje Tåstrup kommune) nyder de også godt af ’Årets Fodboldleders’ indsats. Hun har fået klubben med i diverse kommunale projekter om integration gennem idræt – og det synes at lykkes, sagde Heidi Christensen. 

På trods af, at der udfordringer nok for en fodboldleder i et område med sociale problemer, så er det er ikke så sjældent, at Barbara Frederiksen giver en hånd med i klubbens bod ved stævner og lignende. Med hendes åbne og imødekommende sind har hun bidraget til at flere er blevet frivillige i klubben samt en fastholdelse af de eksisterende. 

I indstillingen skriver hendes klub, at ’Barbara har haft en overordentlig god kommunikation med forældre om sportens betydning for integrationen, og har formidlet sit budskab gennem forskellige medier, blandt andet som medlem af Høje Taastrup kommunes integrationsråd’.

’I er fremtiden’
Ledsaget af store klapsalver kunne Barbara Frederiksen gå op på scenen og sige et par ord. 

- Jeg er ikke den store taler, desværre. Men jeg er glad for og stolt af at modtage denne pris, indledte hun.  

Hun takkede herefter Thomas Rasmussen, Lars Nielsen og Bettina Pauck Hansen fra DBU Sjællands administration for deres store støtte og til sidst rettede hun en særlig tak mod de to unge kvinder fra klubben, der indstillede hende til prisen. 

- Jeg vil også takke Ilknur (Kekec red. – juniorkonsulent og bestyrelsesmedlem i klubben) og Nada (El-Khatib red. – u-14 træner) for indstillingen. I skal huske, at I er fremtiden for DBU og HTI (Høje Tåstrup IF). Tak for det, sluttede Barbara Frederiksen sin tale til store klapsalver fra salen. 

Barbara Frederiksen er dermed en af i alt fem fodboldledere, der kandiderer om at blive årets fodboldleder i Danmark. En af de fem vil blive udpeget til DBU’s repræsentantskabsmøde på Fyn til marts og personen vil herefter kandidere til at blive '“Best Grassroot Leader” i det europæiske fodboldforbund UEFA.

I december 2014 hvert år efterlyser DBU Sjælland ildsjæle til de ovennævnte priser og legater. Har du derfor en i tankerne, som du mener har fortjent en pris eller et legat, så skriv en indstilling, put den i skuffen og hav den klar til december, når vi efterlyser emner til delegeretmødet i januar 2015.

Læs om kriterierne her

Af Peter Vest Hansen, Foto: Rie Døllner

Log ind