DEL2015: Bestyrelsens beretning

Hovedtemaerne i bestyrelsens beretning 2015 var i år resultater i børnefodbold, ny bødestruktur, Sjællandsserien, breddefodbold i fremtiden og DBU's kommunestrategi. Her kan du læse et uddrag af bestyrelsens beretningen fra delegeretmødet 10. januar 2015.



Ole Jacobsen holdt i år sin første tale som formand for DBU Sjælland. 



I år skulle Ole Jacobsen afholde sin første beretning som formand for DBU Sjælland på vegne af bestyrelsen. Her kan du læse et uddrag af beretningen.  

Formanden lagde ud med at takke de mange fremmødte klubledere, frivillige ambassadører, veteraner, repræsentanter fra medierne og øvrige gæster. Herefter hyldede han Flemming Henriksen og Morten W. Larsen (begge Taarbæk IF) og Mogens Hansen (Ørslev Solbjerg IF), som i 2014 modtog DBU Sjællands æresemblem for deres mangeårige indsats for sjællandsk fodbold. 

Han takkede også BonBon-Land for tre års godt samarbejde omkring BonBon-land Pige Cup før han orienterede forsamlingen om, at det desværre ikke var muligt at forlænge aftalen omkring afviklingen af det store børneevent.  

I 2014 måtte vi desværre sige farvel til Knud Erik Lauridsen, Erik Møller og Ejvind Næsborg, der alle gik bort. De tre kæmper blev hyldet med et minuts stilhed for deres store indsats for sjællandsk fodbold.

PDF: Læs hele bestyrelsens beretning 

Resultater i børnefodbolden 
"Som I nok husker fra sidste års debat her på delegeretmødet var mit afsæt for at tiltræde som formand en intens debat om i hvilke rækker der skal registreres og offentliggøres resultater i børnefodbolden.
DBU Sjælland har fundet sin egen model i denne sammenhæng, en model der i meget høj grad afspejler de ønsker I klubber løbende har udtrykt – og som også blev fremført på sidste års delegeretmøde.
 
For at blive klogere på emnet gennemførte vi tidligere på året en undersøgelse af børnenes, trænernes- og forældrenes holdninger til emnet. Undersøgelsen fik vi Center for Ungdomsstudier til at gennemføre for os, og den viste flere interessante resultater.

For det første var det tydeligt, at selve formidlingen af resultaterne i de undersøgte rækker fra U-10-U-12 for både drenge og piger, ikke spiller en specielt stor rolle for omtalte målgruppe.
Børnene spiller fodbold fordi det er sjovt, for at blive dygtigere og for at være sammen med deres kammerater. 
 
Forældrene fortalte i undersøgelsen at resultaterne ikke havde den store prioritet, men udvikling og det sociale var af langt højere prioritet. Trods dette, fortalte en stor det af forældrene, at de faktisk følger med i resultaterne, alene fordi muligheden rent faktisk er der.'
 
At trænerne følger stillinger og resultater blev dokumenteret i undersøgelsen. Trænerne gav udtryk for at de benytter kendskabet til modstanderens resultater til at sætte et mere matchende hold i op mod 20 % af kampene. Da netop muligheden for at kunne stille matchende hold for at opnå lige kampe, var et af de bærende argumenter i sidste års debat, har dette argument naturligvis haft vores bevågenhed.
Formidling er resultater er tilfredsstillende, hvis det medfører mere lige kampe i op mod en 1/5 del af de afviklede kampe i U10-U12. 

Et interessant resultat som undersøgelsen viste er, at en overraskende stor del af forældrene gav udtryk for, at de ikke havde nogen stærk foreningsbaggrund med sig, og således ikke besidder nogen dyb viden om, hvordan klubben er skruet sammen, hvordan den fungerer, hvordan man kan præge sin egen klub, hvordan man kan yde et bidrag til sin egen klub med videre. Det skal vi være opmærksomme på, det er min opfattelse at det er vigtigt, at vi alle bliver gode til at tage mod nye børn, men også nye forældre. Det er der allerede klubber som har sat i system og er enormt gode til – dem skal alle de der ikke er kommet så langt endnu, kigge på og tage ved lære af. Er der nogen der savner god inspiration, er det blot at ringe til en af klubrådgiverne, der har god føling med hvem man kan kigge på og lære af.

Noget af det jeg selv synes var mest interessante og tankevækkende i undersøgelsen, er den tilgang de adspurgte børn gav udtryk for i forhold til retfærdighedsaspektet. 
Børnene udtrykte meget entydigt og meget præcist, at det er mere vigtigt at træneren fordeler spilletiden retfærdigt og ligeligt mellem alle spillere på holdet, end at holdet vinder sine kampe! De udtrykte yderligere, at det ikke bør være de samme spillere, der starter ude hver gang – det er et stærkt signal de unge fodboldspillere sender til os som ansvarlige ledere – det må vi ikke sidde overhørig!

Jeg vil ikke hævde, at vi har fundet de vise sten i DBU Sjælland, jeg vil heller ikke hævde at modellen i forhold til formidling af resultater er landet præcis hvor den skal være. Jeg vil nøjes med at konstatere, at vi ikke på nuværende tidspunkt i dagligdagen møder mange klubønsker om at ændre den nuværende model, i hverken den ene eller den anden retning. Derfor har vi heller ikke i Bestyrelsen på nuværende tidspunkt konkrete planer om forandringer, og jeg kan da også konstatere, at der ikke i år er nogen forslag om dette emne på dagens dagsorden."

Elektronisk spillerregistrering og elektroniske holdkort
"2014 har også været året hvor der kom nye markante redskaber i brug I jeres dagligdag som klubledere. Redskaber som på sigt skal opleves som om, at det er blevet bare lidt lettere at være aktiv frivillig klubleder. Jeg vil starte med at rose jer – I stod alle overfor en meget omfattende registreringsopgave i starten af året, hvor I skulle have alle jeres medlemmer registreret elektronisk – det var en opgave som blev løst fremragende.

Indførelsen af de elektroniske holdkort er gået knap så enkelt og smidigt. Det er der umiddelbart ikke noget underligt i, for hvor den elektroniske spillerregistrering i langt de fleste klubber er noget der forestås af få og udvalgte frivillige ledere, forholder det sig jo helt anderledes med holdkortet. Her har vi jo fat i den enkelte træner, den enkelte holdleder, måske en assisterende forælder, eller en helt fjerde på hvert enkelt hold. Det er, når man tænker efter, vel egentlig ret logisk, at dette måtte have en sværere fødsel end selve spillerregistreringen, og det vel helt logisk at det vil være en større opgave i klubberne at få dette til at fungere perfekt på alle hold fra dag 1.

Indførelsen af det elektroniske holdkort medførte, hvad vi i bagklogskabens klare lys, nok kunne have været mere bevidste om, en betydelig stigning i antallet af klager over forkert udfyldte holdkort. Klagerne, der i rigtig mange tilfælde har været berettigede, har varieret fra mindre forseelser til noget der minder om snyd. 

Umiddelbart er der ikke indholdsmæssigt den store forskel på det elektroniske holdkort og det tidligere fysiske holdkort – udfordringen er blot den, at det elektroniske holdkort er synligt for os alle og denne gennemsigtighed har afledt langt større opmærksomhed, på godt og ondt, end vi havde forudset. 
Det er værd at huske på, at det er sket med det elektroniske holdkort, så at sige er, at der er blevet sat strøm til den gamle praksis med papirholdkortet, så man må formode at de elektroniske holdkort afspejler kvaliteten også af de gamle papirholdkort.

Som en klubleder sagde til mig ved et møde, hvor vi netop drøftede udfordringen – de elektroniske holdkort er en gave for fodbolden, nu får vi lejlighed for og en anledning til at få ryddet op, og får de holdkort udfyldt rigtigt hver gang.

Når dette er sagt, vil jeg dog også konstatere, at det i langt de fleste sager ikke handler om snyd, men om sjusk. I langt de fleste sager er ikke tale om at der er brugt spillerne man ikke måtte have brugt – der er ”bare” tale om at holdkortet er udfyldt med forkerte navne.

Det er også på sin plads, at jeg her på talerstolen reflekterer over, om vi selv gjorde nok på rette tid. Jeg tror ikke, at jeg fornærmer nogen ved at konstatere, at vi godt kunne have været skarpere, hurtigere og mere præcise i vores informationer vedrørende indførelsen af det nye elektroniske holdkort. Vi fik rettet op på det i løbet af året, men vi skulle nok have forudset udfordringerne bedre og været mere proaktive i forhold til informationen til Jer – det vil vi forsøge at blive endnu bedre til i fremtiden.

Vi skal senere på dagsordenen drøfte et forslag stillet af Nykøbing IF vedrørende netop dette tema. Derfor vil jeg ikke kommentere det yderligere her, men jeg vil dog gerne sende jer en appel om at gå hjem i klubberne, tal udfordringen igennem med jeres trænere og holdledere – så vi i fællesskab kan gøre 2015 til året hvor også det elektronisk korrekt udfyldte holdkort, kommer til at gå sin sejrsgang på de sjællandske fodboldbaner.

På delegeretmødet sidste år blev der rejst spørgsmål til lovgivningsmæssige i den elektroniske spillerregistrering. Vi lovede at undersøge dette yderligere, selvom vi var forsikret om, at der var lovhjemmel til at indhente spilleroplysninger. Vi drøftede emnet med DBU og valgte derpå at indhente en ekstern juridisk vurdering. Denne vurdering slog fast, at der ikke burde være lovgivningsmæssige eller datasikkerhedsmæssige udfordringer ved systemet eller i praksis. Dette meddelte vi den konkrete bekymrede klubleder. For en god ordens skyld synes jeg, at det er på sin plads, at jeg også sikrer en direkte opfølgning på dette punkt overfor den delegerede forsamling.

Revideret bødestruktur 
Bestyrelsen besluttede at ændre bødetaksterne for udeblivelse til kamp og trækning af hold med virkning fra 1. juli 2014. 
Bestyrelsen nedsatte bøderne for trækning af hold, fordi vi ønskede at imødekomme jeres ønske om at gøre det billigere at trække et hold ud af turneringen. Som i har fremført kan det  være svært for mange klubber at tilmelde hold når tilmeldingsfristen ligger forholdsvis tidlig i forhold til sæsonstart. Af den grund har bestyrelsen valgt at nedsætte bøden på trækning af tilmeldte hold helt op til 60%.  
Bestyrelsen besluttede samtidig at ændre på bøderne i forhold til udeblivelse fra kampe. Bestyrelsen ønskede, at det blev dyrere helt at udeblive uden nogen form for afbud og til gengæld udbetale denne forhøjelse til modstanderholdet som kompensation. 
Omvendt er det blevet billigere ikke at få afviklet kampen, hvis holdet melder afbud til kampen. 
Bliver der derimod meldt afbud til kampen er bøden reduceret med op til 40%. 
Ændringen har betydet, at der efter knap 160 aflyste kampe, er blevet tilbagebetalt en andel af udeblivelsesbøden til modstanderklubben. 
Ændringerne gælder ikke de kampe som er en del af fællesturneringen med DBU København, som af begge unionerne betragtes som en eliteturnering. Det ville også kræve at vi blev enige om denne praksis på tværs af unionerne.

Ny Sjællandseriestruktur.
"Debatten i kølvandet på den nye struktur i 2. division, som jo er under indfasning nu, førte til en række overvejelser i DBU om en tilsvarende tilpasning af Danmarksserien. Disse forslag drøftede vi med jer klubber allerede før sommerferien, og vi fik det klare signal, at I foretrækker en fremtidig DS struktur med en Øst og en Vest række, hvor det tilstræbes at ingen hold skal krydse Storebælt.
 
Da DBU´s Bestyrelse kort før sommerferien udskød en eventuel beslutning om ny DS struktur(i øvrigt med det primære argument, at ikke alle havde nået en ordentlig klubdialog om emnet) opstod der for DBU Sjælland den uheldige situation, at vi kunne risikere at afvikle en Sjællandsserie, hvor alle hold, der ikke rykker op, rykker ud. Det kunne vi naturligvis ikke byde vores Sjællandsserieklubber.

Derfor tog vi straks efter sommerferien igen en dialog med jer klubber. Denne gang med fremtidens Sjællandseriestruktur som tema. Udgangspunktet for denne dialog var den ændrede 2. divisionsstruktur pr. sommeren 2015, en uændret DS struktur med deraffølgende ekstranedrykninger ned gennem rækkerne.
  
Processen blev kort og vi forberedte 3 mulige modeller. Det medførte en meget fin dialog med jer, og jeg vil kvittere for at I møder op med kort varsel, når vi kalder på jer. Det er meget afgørende for os, så vi kan træffe de bedst funderede beslutninger i bestyrelsen, især i en sag som denne hvor tidsfaktoren ikke tillod den ideelle proces.

At vi så som sidegevinst i denne proces fik en spændende aftale med DBU Lolland-Falster om, at de som en prøveordning de næste to år ikke rykker i Danmarksserien, men i Sjællandsserien, synes jeg, kun er en helt naturlig udvikling, og jeg ser frem til det intensiverede samarbejde med DBU Lolland-Falster i denne sammenhæng. 
Jeg gælder mig også til at følge den nye Sjællandsseriestruktur, der blev resultatet af vores dialog med jer, efter sommerferien, hvor vi jo har to puljer opdelt i Nord/Syd med hver 12 hold, og som jeg nævnte, 2 hold fra Lolland Falster i Sydpuljen.

Jeg vil heller ikke undlade at konstatere, at I hver gang vi har haft dialog om emnet er meget meget præcise i jeres melding til os. I ønsker vores øverste rækker bevaret som helårsturneringer og det skal vi respektere!" 

Breddefodbolden i fremtiden
"I oktober måned offentliggjorde DIF en meget omtalt rapport, der belyser dansk breddefodbolds vilkår i de kommende år. Konklusionerne i rapporten er klare. Alt peger på en fremtidig konkurrenceudsættelse af nogen af de produkter, der tilbydes i foreningsregi i dag. 

Oveni dette skal tilsættes, at der vil være klubber som via deres beliggenhed i områder præget af et vigende befolkningstal og faldende børnetal, vil være klubber der får særlige udfordringer i de kommende år. Ja det er formodentlig klubber, der allerede nu oplever at medlemstallet presses af netop de to årsager.

Tilgængelighed og fleksibilitet vil være nøgleord i forhold til den potentielle kommercielle konkurrence, og fodboldformer som for eksempel Fodbold Fitness vil være et godt alternativ for mange travle sjællændere i fremtiden. Jeg er sikker på, at vi kommer til at udvikle flere og nye mere fleksible stævnetilbud målrettet nogle af de nye brugere, men jeg er også sikker på, at vi kommer til at prøve flere forskellige tilbud af inden vi finder noget der er bæredygtigt. 

Vigende børnetal og en aldrende befolkning stiller nye krav til klubber og dermed også til Unionen. Vi skal formå, at udnytte det faktum, at fodbolden er den sundeste form for bevægelse man kan deltage i og det faktum at utroligt mange voksne og ældre medborgere, der tidligere har spillet fodbold, ikke længere gør det. 
Jeg vil opfordre til, at man lokalt drøfter muligheder og perspektiver, og ikke kun ser truslen i den lokale befolkningsudvikling.

Sat på spidsen vil jeg endda hævde, at breddefodbolden i en række klubber skal genopfinde sig selv, med tryk på bredde. Det er tankevækkende hvor få voksne spillere og seniorhold der er i mange klubber i forhold til den lokale befolknings størrelse – det gælder i øvrigt ikke kun områder vigende underlag.

Jeg kan også sige det med andre ord, og måske lidt mere præcist – vi skal i fællesskab blive meget bedre til at fremstå som et attraktivt motionstilbud for voksne og ældre – jeg er sikker på at potentialet er betydeligt – det er også et af budskaberne i den omtalte DIF rapport. Rapporten kan rekvireres ved at kontakte DBU Sjællands administration."

Kommunestrategi.
"Det var også i 2014 at DBU’s nationale kommunestrategi så dagens lys. En strategi som linker kommune, klub og forbund sammen – med jer i centrum.
Kommunestrategien er naturligvis kun et tilbud til klubberne, og det er op til den enkelte klub og de lokale kræfter at beslutte om, og i givet fald hvordan man vil være med til at forme det konkrete indhold i strategien. Den nationale strategi har tre temaer, sundhed, skolereform og inklusion.

Inden for alle tre temaer er der allerede igangsat inspirerende projekter med udgangspunkt i sjællandske kommuner og sjællandske klubber. Der er igangsat et spændende projekt om en lave en særlig indsats i forhold til Diabetes 2 patienter i Ishøj, et meget ambitiøst skoleprojekt i Hillerød kommune og et anderledes og spændende idrætsprojekt i Roskilde, hvor målgruppen er elever på den lokale Handelsskole, hvor foreningsfrekvensen traditionelt er meget lav.

Der er også andre projekter, jeg kunne trække frem, men pointen er her blot at illustrere hvordan nogle klubber søger nye samarbejdsformer med lokale myndigheder og institutioner i målet om at fremme sine egne målsætninger.

Jeg er godt klar over, at det i en frivillig travl fodboldleders dagligdag kan virke uoverskueligt at skulle forholde sig til emner som skolereform og inklusion og vel også sundhed. Jeg er også godt klar over, at ikke alle kommuner og skoler er lige parate til at gå i dialog med de lokale foreninger endnu. Til det sidste vil jeg bare sige, det skal nok komme, alene af den årsag, at der er lovkrav om det i forhold til skolereformen.

Jeg vil derfor opfordre til, at alle der har en konkret idé, eller blot søger inspiration, til at kontakte administrationen, så vil de formidle kontakt til en af de klubrådgivere, som har dette tema som speciale – og jeg vil ikke undlade at gøre opmærksom på, at der i de kommende år er afsat betydelige puljemidler fra DBU, som skal understøtte udviklingen af kommunestrategien på lokalunionsniveau. Har i en ide, så kan i altså opnå økonomisk hjælp til at prøve den af, hvis den holder sig inden for strategiens rammer – det er da et tilbud, der er værd at tænke over.
 
Strategi 2018 
"Bestyrelsen har benyttet 2014 til at kigge på de næste års mest centrale temaer, og denne beretning afspejler meget godt hvad der i centrum, også i de kommende år. Bestyrelsen har valgt at sætte skærpet fokus på:

• Den demografiske udfordring, som jeg tidligere var inde på 
• At gøre det stadigt lettere at være klubleder gennem nye værktøjer og øget gensidig inspiration.
• Fokus på ungdoms og voksenfodbolden i jagten på det medlemspotentiale, der åbenlyst gemmer sig her.

Endelig er vi meget bevidste om, at det intensiverede lokalunionssamarbejde er med til at redefinere DBU Sjællands position i DBU. Vi er bevidste om, at vores størrelse og vores ansvar.  Jeg kan forsikre jer om, at vi vil gøre vores ypperste for at forfølge de Sjællandske klubbers interesser. 
Ikke i en form hvor vores løsninger per definition er de bedste, men værdierne om nærhed til klubberne og dialog før beslutning, vil både øve os i og værne om i fællesskabets ånd."  

En del af noget større
Et nyt DBU har set dagens lys i det forgangne år. Der sendes meget klare offensive signaler om øget gennemsigtighed, åbenhed og dialog. Der sendes signaler om at DBU, ydmygt vil tage et medansvar for nationale udfordringer som for eksempel sundhed, integration, folkeskolens udvikling og meget mere.
 
Jeg og DBU Sjælland bifalder denne udvikling. Fodboldspillet er unikt, det forpligtiger og de der kan, skal tage et medansvar. 

Man kan også bare bruge DBU’s ord i denne sammenhæng.

Med det arbejde, som I udfører ude i klubberne er I med til at tage et ansvar, et samfundsansvar – så I er allerede en del af noget større! 

Med disse ord vil jeg overlade Bestyrelsens beretning til debat – tak for ordet:  

Lagt på af Peter Vest Hansen, Arkivfoto Rie Døllner

Log ind