Fodbold for børn med fysisk funktionsnedsættelse

Nordsjællandske Melby-Liseleje IF går nye veje for at inkludere børn med funktionsnedsættelse i den traditionelle foreningsfodbold.

Et nyt børnehold har set dagens lys hos Melby-Liseleje IF. Som på så mange andre børnehold har idolerne navne som Messi og Neymar og kærligheden til idræt er stor. Men der er en væsentlig forskel på dette hold og klubbens øvrige hold. Børnene har CP (Cerebral parese) eller andre lignende funktionsnedsættelser. 

"For MLI handler det om at få børn med CP til at dyrke idrætten i raskidrætsklub på 'eget hold' i socialt samvær med klubbens øvrige medlemmer”, udtaler Melby-Liseleje IF og fortsætter. 

”Disse børn skal også have en mulighed for at være sammen med andre børn med samme diagnose. De elsker også at dyrke idræt, men har desværre ikke samme muligheder alle steder
i landet." 

Derfor har klubben oprettet holdet MLI CP, der er for 5-10 årige børn med CP (Cerebral parese) og mild funktionsnedsættelse. Formålet er at inkludere børnene i foreningsfodbolden og derigennem give dem samme mulighed for at få sved på panden og opleve glæden ved idræt som deres jævnaldrende kammerater.  

CP-børn i foreningsidrætten
Allerede i dag har Melby-Liseleje Fodbold ligesom en række andre danske fodboldklubber spillere i klubben med CP. Men klubbens erfaringer viser, at der kan være et for stort fysisk spring fra det at være et 7-årigt barn med eller uden CP. Samtidig håber klubben på at give handicapidrætten i lokalområdet et løft. 

”MLI har tidligere været fortaler for at synliggøre handicapidrætten langt mere i kommunen end det ses i dag – det har ikke givet noget synlig løft. Nu kom der en mulighed for at tilknytte en træner, der kender til børn med CP, (så red.) kunne vi som forening nu pludselig selv bidrage med noget til disse børn”, udtaler klubben.
  
For at tilpasse træningen til målgruppen vil træner Anja Hynne Nielsen samarbejde med lokale fysioterapeuter samt Helene Elsass Instituttet og sportskonceptet Sport for brains, der arbejder at integrere CP-børn i de traditionelle idrætsforeninger. Formålet er at motivere holdet til træning og på sigt også stævner med andre CP-hold.

Og det behøver ikke at stoppe med træning og stævner for børnene fra Melby-Liseleje IF. Gennem Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF) kan CP-børns drøm om at repræsentere Danmark på højeste niveau blive til virkelighed. I 2014 deltog Danmarks CP-fodboldlandshold ved EM i Portugal.

Fakta
Alle nordsjællandske 5-10 årige børn med mild motorisk funktionsnedsættelse er velkomne på holdet. Eneste krav er, at spilleren selv kan komme rundt på banen uden hjælpemidler. Næste træning er 28. februar 13.00-14.30 i Melby Hallen. Hvis dit barn gerne vil deltage eller du har spørgsmål, så kan træner Anja Hynne Nielsen kontaktes på telefon 29321971 eller mail anja2932@gmail.com

Læs mere på holdets Facebook-side MLI CP

Om CP (Cerebral parese): Cerebral parese er en samlebetegnelse for en række motoriske handicap. Cerebral parese er en hjerneskade, der i 9 ud af 10 tilfælde skyldes skader og forstyrrelser i den umodne hjerne, mens den er under udvikling under graviditeten. Kun i cirka 1 ud af 10 tilfælde er der tale om en skade, der er sket under eller kort tid efter fødslen. I Danmark findes der ca. 10.000 mennesker med diagnosen Cerebral parese (spastikere). Det skønnes, at mellem 3000-3500 er under 18 år. Fysisk træning og den rigtige behandling kan dog i ofte mindske og/eller udsætte de fysiske vanskeligheder ved cerebral parese.

Kilde: spastikerforeningen.dk 

Af Peter Vest Hansen, Foto: Melby-Liseleje IF

Log ind