MENU

Linda har styr på de frivillige

INSPIRATION FRA JYLLAND: Med gåpåmod, organisering og et smil på læben kommer man langt. Det oplever de i den jyske klub Langå IK, hvor klubbens frivilligansvarlige, Linda Mogensen, på mindre end seks måneder har skaffet klubben 50 nye hjælpere.


Linda Mogensen (i midten) er Langå IK's frivilligansvarlige. Foto: Henrik Bjerregrav.


Inspiration fra Jylland: I 2016 har nye vinde blæst over Langå IK. Klubledelsen har nemlig fundet løsningen på en udfordring, som de har kæmpet med i længere tid – og som mange andre foreninger kan med garanti genkende.

- I bestyrelsen mangler vi altid frivillige, og vi har diskuteret problemet mange gange, fortæller Torben Pedersen, der de seneste fire år har bestridt posten som ungdomsformand i Langå IK og er lidt af en altmuligmand i klubben.

Han læste i en artikel om rollen som frivilligansvarlig og gik sammen med Linda Mogensen, der kort forinden havde påtaget sig opgaven som holdleder for sin søns U8-hold og derfor allerede kendte til livet som frivillig i klubben.

Hun viste sig at være frisk på at påtage sig ansvaret som frivilligansvarlig, og i januar 2016 gik de i gang med at organisere indsatsen for at tiltrække flere hjælpende hænder.

Personlig kontakt gør forskellen

Seks måneder senere var klubben – ikke mindst takket være Linda Mogensens ildhu – 50 frivillige rigere, og en ansøgning fra hendes hånd til Randers Kommunes udviklingsfond har indbragt knap 20.000 kroner målrettet projektet.

Linda Mogensen er frivilligindsatsens ansigt udadtil, og hun bruger dels klubbens særlige frivilliggruppe på Facebook til at organisere de frivilliges opgaver og henvender sig dels personligt til folk, hun møder i klubben.

- Jeg er meget synlig, for jeg er her alligevel flere gange om ugen med mine børn, og så jeg tager fat i folk. Jeg har ikke ret meget forstand på fodbold, men jeg kan til gengæld få fat på mennesker, siger Linda Mogensen.

- Det er et spørgsmål om at netværke hele tiden, og det falder mig helt naturligt – jeg kan faktisk slet ikke lade være. Folk ved, hvem jeg er, og jeg er alle steder – man kan ikke undgå mig, griner den 37-årige mor til to.

Opgaverne skal sættes i system

Hendes store force ligger uden tvivl i at møde nye mennesker og tage kontakt med et smil, og det hjælper at henvende sig personligt, fortæller hun.

Torben Pedersen og Linda Mogensen lægger stor vægt på, at de frivilliges opgaver i klubben er afgrænsede og konkrete, samt at de frivillige selv vælger, hvad de vil hjælpe med.

- Det er uhyre vigtigt, at man 100 procent målretter, hvad de skal lave, og hvor lang tid det tager, så folk ikke tror, de skal stå hernede hver dag og pludselig være fodboldtræner. Og så er vores filosofi, at der er en funktion til alle - uanset hvad de kan, understreger Torben Pedersen.

Det styrer Linda Mogensen med udførlig skemalægning, opgavebeskrivelser samt velkomstbrev til nye frivillige. I samarbejde med Torben Pedersen har hun desuden lavet et årshjul over samtlige arrangementer, hvor der er behov for hjælp.

- Min funktion gør det nemmere for de frivillige – de vil jo gerne hjælpe. Jeg kan ikke forestille mig, at nogen vil sige nej – de skal bare have en opgave, der passer til det, de har lyst til, siger Linda Mogensen og fortæller, at de frivillige gerne hjælper igen, når de har haft en god oplevelse. 

Læs mere

Læs hele artiklen fra Langå IK - samt mange andre inspirerende klubhistorier - i DBU Jyllands fodboldmagasin, Jysk Fodbold

Du kan læse det direkte på din pc eller hente det ned på din smartphone eller tablet og læse det, når du har tid. Som altid er det helt gratis.

Log ind