Piger og drenge tilbydes teknisk træning på lige vilkår

Allerød FK håber på fastholde flere spillere i klubben ved at tilbyde ekstra fælles teknisk træning for alle klubbens 10-12 årige piger og drenge hver fredag.





Allerød Fodboldklub går nye veje for at fastholde både drenge- og pigespillere i klubben. I dag lancerer klubbens et nyt tiltag for alle klubbens drenge og pigespillere fra U10 til U13, der har lyst til at udvikle deres teknik.  

"Vi vil gerne udvikle alle vores fodboldspillere - inklusiv pigerne. Derfor har vi samlet en række nøgletrænere i klubben til at lave teknisk træning for alle dem der træningsparate - det vil sige, at de har lysten og engagementet til at udvikle sig gennem træning", siger Jan Jacobsen, der chef for AFK Akademi og desuden er træner i klubben.   

Forskningen peger på, at børnene i alderen 5-14 år udvikler sig allermest og dermed lægges fundamentet for dygtige fodboldspillere her. Klubbens målsætning er med egne ord "at fastholde ungdomsspillerne i klubben gennem dygtiggørelse af spillernes individuelle tekniske færdigheder". 

AFK Akademi adskiller sig ifølge klubben selv ved at ordningen er kønsneutral og at der er plads til alle. Det væsentligste er træningsparathed og motivation. Det har 100 spillere indtil videre sagt ja til.

”Vi har oplevet, at mange ungdomsspillere har forladt AFK, når større klubber på Sjælland har lokket med tilbud om teknisk træning og deltagelse i talenttrupper. Vi har desværre også oplevet, at mange spillere er vendt hjem igen med store sår på selvtilliden, fordi de ikke slog igennem. Akademiet er skabt til at give alle interesserede drenge og piger i klubben muligheden for at dygtiggøre sig i Allerød, ikke kun de bedste drenge. Vi gør os ikke ublu forhåbninger om på sigt at kunne holde på de 1-2 allerbedste på en årgang. Men vi starter AFK Akademi for at give så mange som muligt en god fodboldmæssig opdragelse, så de får lyst til at blive i klubben i lang tid”, udtaler Jan Jacobsen, Chef for AFK Akademi.

Kønsneutralitet skal styrke klubkultur
Derfor vil piger og drenge blandes sammen i grupper, der instrueres af trænere af begge køn. 

”Vi vil gerne have flere piger og drenge til at få glæde af fodbold. Vi tror, at sammenblandingen af kønnene på spiller- og trænerside kommer til at gøre en hel masse for klubkulturen, sammenholdet i klubben, fastholdelsen og for børnenes interesse for fodbold. Med næsten 100 tilmeldte børn tyder det på, at vi har ramt et uopfyldt behov”, siger Jan Jacobsen.

Birgitte Krustrup er klubrådgiver hos DBU Sjælland, og har gennem en årrække kørt Nordsjælland tyndt for at hjælpe klubber med at nå deres potentiale. Hun ser gode perspektiver i det udprægede breddeperspektiv i Allerøds nye tiltag. 

”Akademiet er et godt eksempel på noget, som vi taler meget om i DBU: At udvikling af de fodboldmæssige færdigheder i ungdomsårene bør have et bredt og ikke et for snævert fokus i klubberne. Når børnene er i 10-års alderen, er det ikke til at sige, hvem der bliver den næste Christian Eriksen eller Nadia Nadim, og derfor er det for tidligt at foretage selektionen af talenter her. Spillerne udvikler sig på forskellige tidspunkter. Derfor er tilgangen i Allerød Fodbold Klub interessant, fordi alle inviteres med i ordningen”.

Samtidig ser hun en mulighed for, at tiltag som dette kan være med til at hjælpe kvindefodbolden frem. 

”Med lige vilkår for drenge og piger er AFK Akademi efter min mening også et godt eksempel på, hvordan kvindefodbolden kan hjælpes frem, så vi kan få flere kvinder i dansk fodbold. Det er der brug for i en tid, hvor medlemstallet falder. Jeg glæder mig meget til at følge udviklingen i Allerød”, siger Birgitte Krustrup. 

Tidligere AFK spiller støtter op
U17-pigelandsholdsspiller Kamilla Karlsen var ungdomsspiller i Allerød Fodboldklub, og i en pressemeddelelse roser hun klubbens tiltag.  

”Jeg er rigtig glad for at se, at min gamle klub fokuserer på teknisk træning. Hvis spillerne arbejder hårdt, er jeg sikker på, at AFK Akademi vil gavne den enkeltes udvikling og hjælpe talenterne frem. I min verden skal der lige dele hårdt arbejde og lige dele talent til for at slå igennem. Jeg plejer at sige, at hårdt arbejde slår talentet, hvis talentet ikke arbejder hårdt”, udtaler Kamilla Karlsen.

Hun håber ligesom klubrådgiver Birgitte Krustrup, at tiltaget kan være med til at fremme kvindefodbolden. 

”AFK Akademi er også et vigtigt initiativ i forhold til at fremme kvindefodbolden i Danmark, fordi pigerne prioriteres på linje med drengene. Jeg håber, at flere klubber bliver inspireret til at tænke i nye baner, så der kommer større fokus på kvindefodbolden”, slutter Kamilla Karlsens udtalelse.

Det koster 500 kroner halvårligt at deltage i specifiktræningen, men for at få så mange med som muligt, så betaler klubben halvdelen af beløbet og deltageren den anden halvdel.  

Fastholdelse
Chef for AFK Akademiet Jan Jacobsen peger på, at manglen på teknisk træning kan gøre fastholdelsen i en klub sårbar, og det var anledningen til, at klubben nu starter specifiktræningstiltaget op. 
 
"I min verden udvikler fodbolden sig i en mere teknisk retning. Men mange ungdomshold har forældretrænere og for få har formel træneruddannelse. Det er ikke for at forklejne forældretrænerne, som er uundværlige og lægger det i fodbolden, som de mangter. Men det betyder ofte, at jeg oplever, at den tekniske træning mangler, og det kan gøre vores fastholdelse af spillerne sårbar, siger Jan Jacobsen.   

Og netop fordi det drejer sig om teknik, så er han overbevist om, at det kan lade sig gøre for drenge og piger at træne sammen. 

"Det kan lade sig gøre, fordi det drejer sig om teknik og ikke fysisk eller sagt på en anden måde - et barn/én bold", forklarer Jan Jacobsen.  

Stor opbakning fra klubbens trænere
I alt har 95 børn tilmeldt sig AFK Akademiet - herunder 25 piger. Derudover glæder Jan Jacobsen sig over, at der fra klubbens frivillige trænere og bestyrelse er en massiv opbakning til titltaget, hvor i alt 15 trænere hjælper til - særligt de yngre trænere har meldt sig til at hjælpe med. Heraf er fem trænere er over 30 år og de øvrige er 18-25 årige. 

"Det har faktisk været det nemmeste at finde trænere. Ligesom der er stor opbakning fra bestyrelsen. Og så er det så fedt, at så mange af de unge trænere gerne vil give noget tilbage til klubben ved at hjælp til med at starte det her op.

Den samme ambition om at rumme alle klubbens medlemmer afspejler sig også i AFK Akademiets styregruppe. Her sidder kvindeafdelingens sportschef Lennart Engelhardt, Kvindeserie Øst-træner Muhammed Keskin samt U12 drengetræner Morten Jonas og U14 drengetræner Jan Jacobsen.  

Holdet træner hver fredag undtagen året rundt - dog med pause i vinterperioden. 

Log ind