Mindeord om Osvald Heinrichas

Osvald Heinrichas er i en alder af 84 år er gået bort. Osvald Heinrichas var i over 40 år en loyal og værdsat medarbejder og kollega hos DBU Sjælland og en uvurderlig frivillig ildsjæl i Hørsholm-Usserød IK.



Sidste uge modtog DBU Sjælland den triste besked, at Osvald Heinrichas i en alder af 84 år er gået bort. Osvald Heinrichas var i over 40 år en loyal og værdsat medarbejder og kollega hos DBU Sjælland og en uvurderlig frivillig ildsjæl i Hørsholm-Usserød IK. 

Men trods den triste besked, så er det med glæde, at tidligere kollegaer vil tænke på Osvald.  

"Osvald var den mest behjælpelige kollega man kan tænke sig. Altid flink og hjælpsom, og så var han en fantastisk danser. Han kunne danse på bordene uden at vælte tallerkener, glas eller lignende. Når musikken svingede, så var Osvald ikke til at stoppe", fortæller Timi Holm, der i godt 20 år havde Osvald som kollega. 

Selvom det er over 17 år siden pensionen står der fortsat stor respekt Osvald. Rundt omkring på kontoret bliver han betegnet med ord som positiv, livsglad, ordentlig, loyal og først og fremmest grundig og hjælpsom.   

"Det han lavede, det skulle bare være i orden, og alle der havde brug for hjælp, de fik hjælp af Osvald", fortæller Timi Holm.  

Indberetningen der forsvandt  
Der var dog en enkelt gang, hvor principperne smuttede lidt for Osvald. Det kunne man læse i 40-års jubilæumsportrættet "En stabil og loyal jubilar" fra Sjællandsk Fodbold 2 - 1996.

Osvald spillede i mange år 1. holdsfodbold i Hørsholm, men en gang førte en eftertackling på en Birkerødspiller til et gult kort, der egentlig skulle have udløst en spilledags karantæne. Men den unge Osvald var første mand på kontoret den efterfølgende mandag morgen, og nåede at få fjernet dommerens indberetning inden daværende sekretariatsleder, Leo Carlsen, dukkede op. 

"Han ville være blevet meget vred over den indberetning, for det var en meget grov eftertackling", som Osvald Heinrichas selv formulerede det "med et smørret grin". 

I sin ungdom spillede Osvald for Hørsholm IK og siden for Hørsholm-Usserød IK efter sammenlægningen af de to klubber. Faktisk spillede han stadig Serie 6 for Hørsholm-Usserød IK indtil han var omkring 60 år. I den periode kunne det let bliver til 3 kampe om ugen på Serie 6, M+32 (Old Boys) og M+40 (Veteran).

"Hørsholm-Usserød IK var hans hjerteklub", fortæller Timi Holm. 

Måtte flygte fra 2. verdenskrig
Bettina Pauck Hansen fra DBU Sjællands administration var kollega med Osvald Heinrichas fra 1990 til 2000 og husker ham som meget livsglad og positiv. Noget man må beundre, når man tager Osvalds historie med i betragtningen. 

Osvald kom alene til Danmark som flygtning i foråret 1945. 12 år gammel. Han blev født i Litauen og flugten derfra var dramatisk. I artiklen "Et liv i fodboldens verden" fra Sjællandsk Fodbold nr. 3 fra juni 2000 løftede han lidt af sløret for, hvordan 2. verdenskrig og et bombeangreb i Gdansk splittede familien ad.  

"Min far blev tvunget til at arbejde i fronten og kvinder og børn blev sendt ud i marken for at arbejde. Vi måtte flygte og blev senere sendt til Gdansk i Polen og herunder blev min søster og bror væk. Jeg var kun 12 år dengang, og fulgte med strømmen og endte i København. Jeg blev sendt til et børnehjem i Rungsted sammen med mange andre. Her lærte jeg en betjent at kende, og han blev senere min plejefar", fortalte Osvald Heinrichas.

Osvald fandt aldrig sine søskende trods en stor indsats fra blandt andre Røde Kors.

I Danmark kom han i 6. klasse på Birkerød Skole. Efter endt skolegang og et år på højskole kom han i lære hos en købmand og meldte sig ind i Hørsholm IK. Plejeforældrene hed Frode og Grethe Villadsen. Sidstnævnte var datter af DBU Sjællands daværende ungdomsformand, Louis Nielsen, som tippede den unge Osvald om et muligt job i DBU Sjællands administration. 

Det førte til, at Osvald i maj 1956 blev ansat på unionskontoret af daværende formand Edvard Yde. Dengang lå unionskontoret på hjørnet af Østerbrogade ved søerne i København. I en lille administration var opgaverne mange og Osvald løftede opgaver lige fra regnskab, dommerpåsætning, kampflytning, udvalgsbetjening til turneringsadministration og meget andet. 

Ringen sluttet
Ringen i Osvalds livshistorie blev på en måde sluttet, da daværende formand Erik Asmund i 1992 sørgede for en plads til Osvald, da landsholdet mødte Litauen i VM-kvalifikationen. Kampen endte 0-0, men for Osvald var den en helt særlig oplevelse at vende tilbage til det land, han måtte flygte fra for så mange år siden.    

"Det var naturligvis en tur der gjorde et stærkt indtryk på mig", som Osvald Heinrichas sagde til Sjællandsk Fodbold i 2000.      

Som 67-årig gik Osvald i juni 2000 på pension, men blev siden en del af DBU Sjællands veterangruppe. Herefter lagde han sin energi i hjerteklubben Hørsholm-Usserød IK, hvor han fortsatte med at spille på veteranholdene og sørgede for at holde styr på holdenes kamp- og træningstøj. 

Derudover var han med på holdet af frivillige, der står for pasningen af HUI's cafe i Hørsholmhallen. Som Hørsholm-Usserød IK skriver i sit mindeord: "Osvald var helt naturligt æresmedlem i HUI. Pligtopfyldende og vellidt af alle er det, der straks falder en ind ved tanken om Osvald Heinrichas."  

Begravelsen foregår onsdag 20. september klokken 14.00 i Hørsholm Kirke.  

Æret være Osvald Heinrichas' minde.

Log ind