MENU

Klub fik hul på pigerekrutteringen med åbent hus

Hvordan starter man en pigeafdeling op fra bunden? Det har de prøvet i Bjæverskov Fodbold, som for bare et år siden ikke havde et eneste pigehold i klubben. Men et åbenthus-arrangement fik hul på pigerekrutteringen.

I sommeren 2017 fik en træner fra Bjæverkov Fodbold en ide, da han overværede kvindelandsholdet træne i Køge inden afgangen til EM i Holland. Han tog derfor fat i klubbens ungdomsformand Henrik Krogh med sigte på at få flere piger ind i klubben.       

”Hvorfor havde vi ikke nogen pigespillere i Bjæverskov Fodbold, fordi jeg synes egentlig, at jeg fornemmede en interesse fra pigerne i at spille fodbold. Og måske også at rokke lidt ved de her fordomme om, at fodbold er en ’drengesport’”, siger Jens Brøchner Jensen, der i dag er træner for klubbens herreseniorhold.  

De fik derfor en ide om at invitere til en prøvetræning i form af et åbent hus-arrangement to tirsdage i træk i slutningen af august. Klubben allierede sig derfor med tre etablerede trænere for at give de deltagende piger en fornemmelse af ’det at spille fodbold’.

Derudover fik de lynhurtigt produceret nogle plakater, som blev hængt op i Brugsen, på skolen, i hallen og i klubhuset. Derudover lavede de også et opslag på klubbens Facebook-side. Samtidig valgte klubben også at gå i kødet på fordommene ved at skrive ”Rigtige piger spiller fodbold”.

På en flot sommerdag dukkede 14 piger fra 0. til 7. klasse op til første træning. Herefter spredte rygtet sig på skolen, og så kom der 19 piger anden gang. Da pigerne gav udtryk for, at det var sjovt, så oprettede klubben et nyt hold.  

Etablerede trænere gav ro
Klubben peger selv på, at brugen af Facebook som kommunikationskanal og åbent hus-arrangementerne har bidraget væsentligt til at det er lykkedes dem at genstarte pige-kvindefodbold i klubben. Det væsentligste har dog været involveringen og engagementet fra etablerede trænere i klubben: ”De finder jo heldigvis ud af, at fodbold er verdens bedste spil”, siger Jens Brøchner Jensen med et smil og uddyber.  

”Jeg tror også, at det, at vi stillede med etablerede trænere, havde en indflydelse på, at de kom igen. Trænerne havde en plan for, hvad der skulle foregå til de første åbent hus-træninger, så forældrene fik noget ro og en opfattelse af, at her er der meget godt styr på det”, siger Jens Brøchner Jensen. 

For at have plads til de mange piger i forskellige aldersgrupper kom holdet i første omgang til at rumme spillere fra årgang 2004 til 2011. 

”I første omgang måtte vi erkende, at der endnu ikke var nok af de små piger til et helt pigehold. Så i første omgang ville vi sende dem tilbage på de drengehold, hvor de spillede før, men det var de ret kede af, fordi de helst ville træne med piger. Derfor lavede vi et fælles hold”, forklarer ungdomsformand Henrik Krogh.

Det kræver naturligvis et ekstra hensyn til de yngste piger. 

”Der er nogle ting som de små piger ikke kan være med til, og så bliver de også hurtigere trætte. Halvanden times træning er meget for så små piger. Derfor har vi opfordret forældrene hos de små piger med at hjælpe til både med træningen og med at tiltrække flere piger, så pigerne kan få deres eget hold på sigt”, siger Jens Brøchner Jensen. 

Det skal være sjovt
I foråret spillede holdet for første gang med i en turnering. I juni 2018 kører holdet stadigvæk godt. Træner Kim Borregaard fortæller, at 'pigerne er super glade for at være en del af holdet'. For at holde på pigerne har Kim Borregaard indført en masse tiltag såsom afstemning til kampens spiller og hyggeaften med diverse kåringer. 

Kim Borregaard har bestemt heller ikke fortrudt, at han valgte at træne de friske piger i Bjæverskov. Som han sagde, da vi mødte ham i efteråret 2017.     

”Jeg kan være dødtræt, når jeg kommer til træning, men fordi pigerne er så positive og glade, så bliver jeg frisk lige med det samme. Det er dejligt for mig at høre, at de siger ’god træning’, når de går herfra. Det vigtigste for mig er, at de har det sjovt til træningen”, siger Kim Borregaard.

Han fortæller desuden, at alle 19 piger i truppen har fortalt ham, at de gerne vil fortsætte efter sommerferien.

Log ind