Silent Saturday blev taget godt imod

Et helt nyt type stævne, under DBU Sjælland, så dagens lys i weekenden - og skal man tro deltagernes egne ord, så var det en succes


Normalt forbinder man børnestævner med masser af råb og larm. Lørdagens 3- og 5-mandsstævne hos værtsklubben Greve Fodbold var dog en smule anderledes. DBU Sjælland afprøvede konceptet 'Silent Saturday' for at sætte fokus på det gode kampmiljø. 

Konceptet går kort og godt ud på, at forældre, trænere og øvrige tilskuere ikke må dirigere og skælde ud på spillerne. Alle former for ros og opmuntring er dog tilladt. Spillerne må naturligvis tale og råbe ligesom altid. Formålet er at vise, hvad der sker, når spillerne får lov til at træffe deres egne beslutninger.  

Læs mere om 'Silent Saturday'

En ny måde at tænke på
Fodboldtræner Gopinath Pararajasingam (Gopi) fra Hundige BK deltog i stævnet med et U8 Drengehold. Han fortæller, at han selv normalt er lidt mere råbende, men at det var en ny tankegang at skulle være mere 'stille og rolig' på sidelinjen. Derfor krævede det en anderledes tænkning for ham og de to andre trænere på holdet.  

"Der var lidt stilhed i starten, fordi det er en ny måde at tænke på", siger Gopi. 

For at hjælpe spillerne med at tilpasse sig det anderledes koncept - valgte trænerteamet at give anføreren et ekstra ansvar inde på banen. 

"Vi skulle da lige tænke over, hvordan vi håndterede det i forhold til spillerne. Derfor sagde vi til anføreren, at nu var det op til ham at tage styringen på banen. Derudover fortalte vi spillerne, at de skulle lytte til anføreren, og at vi trænere kun ville komme med positive tilråb på sidelinjen. Nu var han anfører i forvejen, men han tog godt imod det", siger Gopi. 

Hundige-træneren roser forældrene på sidelinjen for generelt at være gode til at rose både med- og modspillere. Selvom han dog har oplevet, at det er lidt sværere for forældrene at holde tonen, når kamplederen ikke dømmer i deres holds favør. 

Positiv modtagelse
DBU Sjælland havde de to fairplay-ambassadører Lau Petersen og Hans Martinsen til stede under hele stævnet. Lau Petersen fortæller, at konceptet blev taget godt imod, selvom det var nyt for mange af forældrene på sidelinjen.     

"I løbet af stævnet kom flere forældre og trænere hen til os og fortalte, at de var glade for initiativet. Desuden var der også mange som fortalte, at de var forbavsede over, hvor godt spillerne spillede, når de ikke blev 'styret'."

Hele øvelsen går ud på at vise, hvordan spillerne reagerer, når de helt selv får lov til at træffe deres egne beslutningen - uden at far, mor eller træneren fortæller dem, at nu skal de drible, aflevere eller skyde på mål.  

"Hvis man tænker over det, så er det, at man holder op med at dirigere dem, jo faktisk den eneste måde, hvor vi kan se, om spillerne bruger det, vi forsøger at lære dem til træning hjemme i klubben", fortæller Lau Petersen, der selv har trænerbaggrund.  

En sød hentydning
Når en forælder på sidelinjen alligevel ikke kunne dy sig og forsøgte at fjernestyre spillerne, så kom en fairplay-ambassadør forbi med en slikkepind med påskriften 'Husk Respekten'.  

"Vi kaldte dem 'hold mund-slikkepinde', fortæller Lau Petersen med et glimt i øjet og fortæller, at også de lidt mere højlydte forældre tog det med et smil og fangede den 'søde hentydning', når de fik en slikkepind i hånden.  

DBU Sjælland afprøvede Silent Saturday-konceptet som et led i den nationale kampagne 'Husk Respekten - også udenfor banen", der i uge 39 og 40 skal sætte fokus på tilskueres adfærd på sidelinjen. Desværre viser en ny undersøgelse, at flere mener, at særligt forældres adfærd på sidelinjen er blevet værre siden sidste undersøgelse i 2016.    

Læs mere om den landsdækkende respektkampagne 

Det var første gang DBU Sjælland afprøvede konceptet 'Silent Saturday', der blev andet er afprøvet i USA og blandt jyske klubber i Silkeborg-området. Konceptet vil nu blive evalueret og revideret med henblik på, om det skal udbydes på mere permanent basis.

Log ind