Det var en fremragende oplevelse at have besøg af Jens. Han var venlig og imødekommende, og vigtigst af alt kunne han sætte sig ind i vores situation og udfordring Peter Sørensen, Formand i FS Hashøj

I FS Hashøj stod de med en udfordring. - En udfordring som flere breddeklubber nok kan nikke genkendende til.

En udfordring som tager sit afsæt i en positiv tilgang af nye fodboldspillende børn, der havde søgt til den lokale klub efter corona-pausen. Men som ansvarlig for holdet stod kun få trænere, som var afhængig af at alle dukkede op hver gang, hvis træningen skulle lykkes.

En af disse trænere er ovenikøbet i forvejen klubbens formand, og har dermed masser af andre ting at se til i den sydsjællandske klub.

Forældrene var til stede – men ingen var på banen
Forældrene til de nystartede børn var sådan set gode til at støtte op, og var også med på sidelinjen, men klubben så dem gerne involveret i træningen, så ansvaret for den gode træning kunne deles ud på flere hænder.

Omvendt havde forældrene i første omgang svært ved at se hvordan de skulle involvere sig mere i træningen, og måske endda stå for øvelser eller på anden vis tage ansvar for træningen.

En situation mange forældre kan nikke genkendende til, når deres børn starter i fodboldklubben. For hvordan går man lige ind og er ”træner”, særligt hvis man ikke selv har noget fodboldmæssigt udgangspunkt at starte fra, eller hvis ens fodboldmæssige udgangspunkt er den træning, man selv deltog i for mere end 20 år siden.

Løsningen blev en inspirationstræning
I FS Hashøj kunne formanden, Peter Sørensen, godt se at hvis projektet med de nye fodboldspillende børn skulle leve videre, og han samtidig ikke skulle påtage sig flere opgaver en han allerede hver dag løser, så var der behov for hjælp til at få forældrene fra sidelinjen ind på banen.

- Jeg havde talt med nogle af forældrene som gav udtryk for at de gerne ville hjælpe, men samtidig havde svært ved at se sig selv gennemføre et helt C1 kursus. De fortalte mig at de savnede nogle redskaber til at hjælpe til med træningen.
Derfor ønskede vi at lave en form for ”mini”-uddannelse, hvor det var helt nede på jorden, og tidmæssigt overskueligt. Fortæller Peter Sørensen på en telefonforbindelse fra Slagelse, og forsætter.

- Derfor tog vi kontakt til DBU Sjælland, via en formular på hjemmesiden (den finder du her red.), og så blev vi kontaktet af Simone Deisting Skejø (udviklingschef i DBU Sjælland red.), som satte os i forbindelse med Kirsten Christensen (uddannelsesansvarlig i DBU Sjælland red.), som fandt en inspirationstræner til os som kunne komme ud og hjælpe os med vores udfordring.

Afmystificere træner-rollen
I FS Hashøj fik de besøg af Jens Brøchner Jensen, instruktør og trænerrådgiver i DBU Sjælland, som allerede inden sit besøg i klubben havde været i dialog med Peter Sørensen, om hvad han kunne hjælpe klubben med.

- Jeg havde ikke prøvet denne type arrangement før, så jeg var meget interesseret i at forventingsafstemme med Peter, i forhold til min rolle til træningen. Hurtigt blev vi enige om at jeg skulle gå rundt og hjælpe forældrene på de forskellige stationer til træningen, for selve det at sammensætte det fodboldmæssige har Peter godt styr på. Siger Jens Brøchner Jensen, som foruden rollen som instruktør og trænerrådgiver for DBU Sjælland selv har været træner i mere end 20 år.

Og for Jens Brøchner Jensen var dagens mission klar. Han skulle fortælle om, og vise forældrene, de mange glæder og positive ting ved det at engagere sig som træner for sit barns hold.


 

Alle de fantastiske ting det betyder at engagere sig som forælder, de fordele det giver i forbindelse med at lære sit barn at kende, men også relationen til sine børns kammerater og netværk Jens Brøchner Jensen; trænerrådgiver og instruktør i DBU Sjælland

-  Jeg startede med et kort brief til forældrene om det at være træner og alle de fantastiske ting det betyder at engagere sig som forælder, de fordele det giver i forbindelse med at lære sit barn at kende, men også relationen til sine børns kammerater og netværk. Og den rolle man får som forælder træner som social funktion, som en børnene kan bruge til at snakke med.
Da jeg selv startede som træner for min drenge var min egen målsætning at gå fra at være Mads’ far til at være deres alle sammens fodboldtræner.

Jens Brøchner Jensens rolle under træningen var klar, og på forhånd aftalt med klubben og de eksisterende trænere.

- Under selve træningen gjorde jeg det at jeg på en ”station”, så hvad de lavede, og kom med input, råd og vejledning for at fjerne og afmystificere det at være træner, også lod jeg forældrene komme med alle de spørgsmål de kunne have. Jeg gjorde samtidig også meget ud af de der små praktiske værktøjer, som f.eks. sørg for at det er jer der får solen i hovedet og ikke børnene, når i samles, eller hvis en øvelse ikke fungerer, så er det okay at ændre den, eller helt at skrotte den. Fortæller den rutinerede trænerrådgiver.

En fremragende oplevelse
Spørger man Peter Sørensen, er han da heller ikke i tvivl om at det har været en rigtig god idé at have besøg af en trænerrådgiver fra DBU Sjælland, i form af Jens Brøchner Jensen.

- Det var en fremragende oplevelse at have besøg af Jens. Han var venlig og imødekommende, og vigtigst af alt kunne han sætte sig ind i vores situation og udfordring. Selvfølgelig skulle han også være med til at træne spillerne, men for os var det vigtigt at han i lige så høj grad ”trænede” forældrene, så de kunne hjælpe til i træningen, og det må vi konstatere i den grad lykkedes.
Det betød meget for os at det var en udefra der kom og fortalte om de her ting, og viste forældrene hvordan de kunne bidrage til træningen, for det er bare en anden relation end man kan have som formand eller forælder til børn i samme årgang. Konstaterer en glad formand /træner, der nu har fået flere hjælpende hænder på holdet og dermed i klubben.

Din klub kan også få hjælp
Har din klub også brug for en hånd, enten til en lignende udfordring eller til andre udfordringer i forhold til rekruttering, fasholdelse eller noget helt tredje, så er DBU Sjælland klar til at hjælpe jer.

Som en del af ”den gode genstart”, er det muligt for klubberne at kontakte DBU Sjælland, og gøre brug af de mange tilbud unionen har på hylderne.

Har du spørgsmål til den gode genstart er du velkommen til at kontakte nedenstående

Simone Deisting Skejø 1
Udviklingschef Simone Deisting Skejø
Frivillighed, Sociale indsatser, Fodbold For Hjertet 4634 0747 2751 8981

Og hvis man skulle være i tvivl om hvad det hele handler om, så tag et kig i galleriet nedenfor og se de mange glade børn, og forældre, på FS Hashøjs anlæg.

Fotokredit skal gå til FS Hashøj, som vi takker for at måtte låne billederne af.