”Jeg kan slet ikke få hænderne ned. Det er jo blevet en kanon succes”, siger Lis Ernborg begejstret.

Lis Ernborg er træner for et hold for kvinder over 60 år i Skibby IK. Her mødes op til 25 kvinder hver onsdag formiddag for at spille fodbold. Holdet er startet op som en del af en Velfærdsalliance mellem Frederikssund Kommune, DBU og DBU Sjælland.

Holdet er en del af projektet Fodbold for hjertet, som er et motionsfodboldkoncept med dokumenteret effekt, hvor DBU og lokalunionerne er gået sammen med Hjerteforeningen for at forebygge og give et længere og bedre liv til mænd og kvinder med hjerte-kar-sygdomme, diabetes og andre livstilssygdomme. Derudover deltager SDU med uddannelse af trænere og evaluering af Fodbold Fitness-konceptet, som er støttet økonomisk af Trygfonden.

Ingen fodbolderfaring
At Lis Ernborg i dag skulle stå med ansvaret for et fodboldhold, stod dog ikke ligefrem skrevet i stjernerne for den pensionerede pædagog. For selvom hun havde været frivillig i børnenes fodboldklub og gerne tog teten, når der skulle spilles bold med børnene i de institutioner, hun arbejdede i som pædagog, så har hun aldrig selv spillet fodbold i en klub.

”Spillerne har stort set ingen erfaring med fodbold, men det betyder ikke så meget, da vi fra starten af har sagt, at det her er leg med bold. Det handler ikke om at være den store boldkunstner, men om at hygge sig og have det sjovt sammen med gode holdkammerater”, fortæller Lis Ernborg.

Men med lidt starthjælp fra DBU Sjælland og Skibby IK, så gik der ikke længe før Lis Ernborg selv stod for fodboldtræningen for en gruppe kvinder, der hurtigt voksede til de 25 spillere, der i dag er tilmeldt holdet.

Fodbold For Hjertet 2 Lis Ernborg Red Der er masser af smil og grin, når Lis Ernborg (forrest) træner 60+ kvinderne på Fodbold For Hjertet-holdet i Skibby IK.

Inspiration fra ’momseholdet’
Hun fik inspirationen til at starte holdet op, fordi hun hørte om Aase Hansen og ’momseholdet’ i Frederikssund IK, hvor kvinder (og mænd) 60 + spiller fodbold. For hendes eget vedkommende handlede det om at gøre noget ved en række aldersrelaterede skavanker og et håb om at skære ned på medicinen.

”Jeg har aldrig været typen, der sad stille, så jeg havde brug for noget, der kunne sætte gang i kroppen”, siger Lis Ernborg.

Skibby IK var straks med på vognen, og klubben har bidraget med råd, vejledning og faciliteter for holdet. Holdet har desuden den fordel, at de kan træne om formiddagen i modsætning til klubbens øvrige børne- og seniorhold.

”Vi ser vores tilbud som en form for velfærdsalliance, hvor vi har mulighed for at tage et samfundsansvar og understøtte fysisk og mental sundhed. Det er i min verden det samme, om du er 4 eller 85 år. For mig som frivillig er det en drivkraft at se glæde, smil og god stemning iblandt vores udøvere. Og når man tænker sport i området, vil vi da gerne have, at borgerne tænker fodbold”, siger Skibby IK’s formand Thomas Haasum.

Det sociale vejer tungt
Siden starten i foråret 2020 har holdet to gange været lukket ned på grund af corona. Og netop her oplevede Lis Ernborg, hvor meget deltagerne savnede at mødes til fodboldtræning.

”Selvfølgelig savnede mange den fysiske bevægelse, men det var især den sociale del, som vejede tungt hos spillerne, når vi skrev eller talte sammen under nedlukningen”, forklarer Lis Ernborg.

For mange af spillerne har Fodbold for Hjertet også haft en positiv effekt på spillernes fysisk.

”Jeg hører fra mange af spillerne, at de har fået det bedre fysisk og oplever færre fysiske skavanker”, siger Lis Ernborg.

Nyt hold for 60+ mænd
60+ holdet i Skibby IK træner hver onsdag fra klokken 10.30-11.30. Her i foråret har klubben startet et 60+ hold op med motionsfodbold for mænd i regi af Bevæg Dig For Livet,

”Nu startede vi kvinderne op sidste år, og det har gjort at nogle mænd har efterspurgt det samme gratis tilbud. Derfor startede vi for tre uger siden op med mænd, og allerede efter to uger var de 13 deltagere. Det er helt fantastisk. Det giver værdi for os, at vi kan invitere nye målgrupper ind i foreningslivet, og når corona tillader det, så er det vores håb, at vi kan samle spillerne på tværs af de to hold til kaffe for at styrke de sociale relationer”, siger Thomas Haasum.

For eksempel hjalp kvinderne til ved klubbens arbejdsdag op til forårssæsonens start, hvor de kom med kage og fik hilst på klubbens øvrige medlemmer. Der er plads til yderligere spillere på begge hold og nye er velkommen til at kigge forbi og være med.

Du kan finde et ’Fodbold for hjertet’ hold nær dig med kontaktoplysninger på linket herunder:

FODBOLD FOR HJERTET-HOLD

Fodbold For Hjertet 3 Red

FAKTA
En halv million danskere er ramt af hjerte-kar-sygdomme, og hvert år dræber disse sygdomme tusindvis af danskere. Her kan motion både forebygge og give et længere og bedre liv, og med de rigtige motionstilbud til målgruppen, bliver de gode vaner ikke droppet i det lange løb.

Motionsfodbold har et stort potentiale i forhold til fastholdelse af spillerne. Sammenhold, fællesskab og god og varieret træning til alle betyder, at fodbold kan være nøglen til et bedre liv for danskere med livsstilssygdomme.

Derfor er DBU gået sammen med Hjerteforeningen om ‘Fodbold for Hjertet, som skal få mindst 800 borgere i målgruppen med i projektet, hvor de kan dyrke motion i fællesskab med andre ligesindede.

I løbet af tre år skal mindst 10 kommuner og 30 klubber tage del i ‘Fodbold for Hjertet’. Der er allerede mange klubber som har startet træningen op, og endnu flere vil følge i det kommende år.

Foruden DBU og Hjerteforeningen, deltager også Institut for Idræt og Biomekanik på SDU i ‘Fodbold For Hjertet’ med uddannelse af trænere og evaluering. TrygFonden støtter ‘Fodbold for Hjertet' økonomisk.