Mere end 200 kampe i den danske Superliga, en sensationel oprykning til Superligaen som træner i FC Helsingør og senest med til at føre Hillerød Fodbold op i klubbens højeste placering nogensinde, med en oprykning til 1. division. Det er blot nogle af højdepunkterne i Christian Lønstrups karriere.

Derfor er der også nok øvelser at vælge mellem, når Christian Lønstrup skal fremhæve en øvelse, men her præsenterer han én øvelse, der har fulgt ham siden hans egen aktive spillerkarriere i FCK.

3v2
Selve øvelsen kaldes 3v2 og grundlæggende er der tale om en kombination af interval- og over-/undertalsspil.

En bane på 40-50 meter i længden og 30 meter i bredden opstilles, med et 11-mands mål i hver ende.

To hold deles med ca. lige mange på hver, har du f.eks. 20 spillere deles disse i 10 v. 10. På holdene skal der som udgangspunkt være lige mange forsvarere, midtbanespillere og angribere. Så har du f.eks. 4. angribere til rådighed skal der være 2 på hvert hold.

De to hold tager opstilling bag mål, med undtagelse af en ’fast’ angriber for begge hold, der tager opstilling på hver sin sidelinje.

Opstilling Inden Bold I Spil Opstilling inden bolden er sat i spil

Bolden sættes nu i spil hos hold A (orange), ved at den første bold, der ikke må brydes, afleveres op til angriberen, der nu er fri til at bevæge sig over hele banen, dog må angriberen ikke som det første ’gå på mål’.

To spillere fra orange angriber nu, sammen med den faste orange angriber, ned mod 2 forsvarsspillere på hold B (sort) og deres målmand. Dermed er angriberne i overtal. 

3 angribende mod 2 forsvarende.

Orange I Angreb 3V2 Orange i angreb 3v2

Når hold A har afsluttet, så er det hold B’s tur til at angribe. Her træder de to spillere fra hold B, der netop har forsvaret, ud og erstattes af to nye fra hold B. Hold A’s to angribende spillere bliver nu til forsvarere samtidigt med at den faste angriber for hold A træder ud på sidelinjen. Igen skal den første bold, der ikke må brydes, gå til den faste angriber for det angribende hold, denne gang hold B’s angriber, som så sætter spillet derfra.

Når hold B så har afsluttet, er det igen hold A’s tur til at angribe, og de to fra hold A, der netop har forsvaret træder ud og erstattes af to ny fra bag målet, og hold B’s angribere er nu i forsvar mens den faste angriber fra hold B træder ud på sidelinjen.

Sort Har Lige Afsluttet, Orange Går I Angreb Sort har lige afsluttet og bolden sættes nu i gang af orange

Regler i øvelsen
I øvelsen er indlagt nogle regler, for at skabe dynamik og understøtte øvelsens formål.

  • Der spilles med offside
  • Den første angribende bold skal spilles til den faste angriber, der ikke må gå på mål (forsøge at komme til afslutning som det første)
  • Den første bold til angriberen må ikke brydes
  • Der kan dømmes for nøl, hvis det angribende hold er for passive i angrebsspillet
  • Målmændene må ikke deltage i det opbyggende spil
  • Der spilles af halvlege på 12-15 minutter
  • Den faste angriber på siden udskiftes hver 2. minut
  • Ved halvleg forbliver angriberen i samme side, således at den faste angriber oplever at med en ny vinkel.
  • Bolden startes altid af spillerne bag mål, og ikke målmanden. Den startes i den nærmeste side hvor bolden enten er gået ud af spil eller reddet af målmanden.
  • Gribes man ud på afslutning får man minus-point, scorer man får man plus
  • Den faste angriber kan godt blive forsvarer, hvis en af de angribende spillere ’fanges’ for højt på banen i en omstilling, så træder denne spiller blot ud og den faste angriber løber med retur

Øvelsens formål
Christian Lønstrups favoritøvelse har en bred vifte af formål, som er værd at holde sig for øje når man bruger den.

Den træner selvfølgelig over/undertal og omstillinger for både defensiven og offensiven. Men også mere taktiske elementer er en del af øvelsen. Helt specifikt kan øvelsens formål og elementer beskrives som nedenstående:

For det forsvarende hold

  • Lyd fra keeper i forhold til defensiven
  • Forsvarerne træner at tvinge angriberne ud i afslutning-vinkler, og dermed deres positionering i forhold til at forsvare i undertal
  • Træner keeper i spark direkte på, eller fra vinkler
  • Højde på bagkæden i forhold til undertalsforsvar
  • Omstilling fra angreb til forsvar

For det angribende hold

  • Offensive bevægelser, for at skabe afslutningsmuligheder
  • Omstillinger fra forsvar til angreb
  • Hvornår skal vi aflevere og hvornår skal vi gå på mål
  • Tempo i angrebsspillet og søge afslutninger

 

Hvorfor lige netop denne øvelse som favorit?
Øvelsen bruger Christian Lønstrup typisk dagen før en kamp eller to dage før. Det er en øvelse som spillerne elsker, fordi der er mange aktioner, og mange afslutninger. Både for de forsvarende, de angribende og for målmændene.

Det er en øvelse, der bringer de forskellige spilleres spidskompetencer i spil, og giver træneren mulighed for at se spillerne an i forhold til evt. udtagelse af en trup til kamp.

Samtidig giver øvelsen mulighed for at træne, og dermed også fejlrette, de specifikke over-/undertals-situationer, med henblik på kampsituationer.

Et sidste element er specifikt på angriberne, hvor øvelsen kan være med til at bidrage til deres selvtillid, med mange mål/afslutninger, og samtidig kan træneren vurdere hvilken af angriberne der ser skarpest ud med henblik på en kamptrup.

Flere favoritøvelser
Vil du gerne have mere inspiration og se flere favoritøvelser fra de danske top-trænere, så har vores kollegaer fra DBU Jylland lavet et tema som du finder her