Hvis man godt kan lide fodbold, så er der jo ikke en bedre skueplads end at være inde midt på banen.

Sådan lyder det fra Christian Gadegaard, der har været fodbolddommer i DBU Sjælland-regi i knap tre år. Men det lå egentlig slet ikke i kortene, at Christian skulle være dommer. Faktisk startede han som fodboldtræner for sin søns hold.

“Jeg var træner i 10-11 år, indtil det hold, jeg var træner for, gik i opløsning,” fortæller Christian Gadegaard.

I stedet for at glide ud af fodboldens fællesskaber, da holdet gik i opløsning, fandt han på at tage en dommeruddannelse – for fortsat at være en del af fodboldverdenen. Til daglig arbejder Christian som skolelærer, og han bruger derfor en hel del af sin faglighed herfra i sit virke som fodbolddommer.

“Min dommerstil er sådan, at jeg prøver at tale med spillerne undervejs i kampene. Man kommer længere ved at kommunikere med hinanden. Og det plejer at tage brodden af mange af tingene, at man får en relation til spillerne”, forklarer Christian, mens han understreger, at spillerne stadig ikke er i tvivl om, at det er ham, der bestemmer på banen.

Tilskuere og deres fjollede kommentarer

Dommere skal lægge øre til meget brok. Derfor sørger Christian Gadegaard altid for at have en respektfuld relation til spillerne på banen, så det bliver et fællesskab på banen frem for en krig mellem dommeren og spillerne.  Også selvom spillerne ikke nødvendigvis er de værste.

“Det er ikke så meget fra trænere og spillere længere – det er ofte tilskuere, der kommer med fjollede kommentarer."

Christian Gadegaard 2
“Tag dommeruddannelsen! Du bliver meget klogere på en masse regler. Det kunne jo være, at man fik lyst til at komme ud og fløjte. Der er brug for jer!” Christian Gadegaard, fodbolddommer

"Tag dommeruddannelsen!"

De dumme tilråb fra tilskuerne ignorerer Christian Gadegaard for det meste. Men hvis det er en træner, der ikke kan lade være med at give sin mening til kende på en uhensigtsmæssig måde, så har Christian sin egen stille og rolige måde at håndtere det på.

“Det plejer at virke lige at komme ud og sige: ‘Hey – nu skruer du ned. Så skal jeg ikke høre mere på dig.’ Så stopper det som regel der”, siger Christian og uddyber, at han kun sjældent behøver at vise trænere ud.

Christian er glad for at have fundet en måde at forlænge sit fodbold-liv på, og han har ingen planer om at stoppe.

“Jeg har tænkt mig at dømme alt det, jeg orker og har lyst til. Jeg synes, det er sjovt, og jeg får noget motion”, siger han og kommer med en opfordring, hvis man skulle være blevet nysgerrig på dommergerningen.

“Tag dommeruddannelsen! Du bliver meget klogere på en masse regler. Det kunne jo være, at man fik lyst til at komme ud og fløjte. Der er brug for jer!”

Christian Gadegaard 3 Christian Gadegaard har dømt vel over 100 fodboldkampe i de seneste tre år.