Kun 3 'gengangere' i de laveste ungdomsrækker

Fra efterårsturneringen 2018 må der 'kun' benyttes 3 'gengangere' i de laveste ungdomsrækker. Det en af de væsentligste ændringer af den såkaldte 'gengangerregel'. Læs alle ændringer her.

Den såkaldte ”gengangerregel” er blevet revideret og ændringerne træder i kraft forud for efterårssæsonen 2018. Reglen er blevet behandlet af Børn-Unge-Senior Udvalget (BUS-udvalget) i samspil med repræsentativt udvalgte medlemsklubber. 

Ændringerne medfører, at det fra efterårssæsonen 2018 kun er tilladt at benytte tre såkaldte gengangere mod tidligere fem i ungdomskampe. Samtidigt er der også strammet op på fra hvilke rækker, der kan benyttes gengangere. 

Ændringerne er endeligt vedtaget af DBU Sjællands bestyrelse på et møde den 15. maj 2018 efter en forudgående indstilling fra DBU Sjællands Børn-Ungdom-Seniorudvalg. 

Definition på en 'genganger'
En 'genganger' er en spiller fra et højere rangeret hold i klubben (dog ikke rækker med indrangering), som uden at blive 'spillet fri' kan benyttes på en klubs lavest rangerede hold i en ungdomsrække.

Børn-Ungdom-Senior udvalget har siden efteråret 2017 arbejdet med at forbedre matchningen i de lavest rangerede ungdomsrækker, således at kampene i disse rækker forhåbentlig bliver mere jævnbyrdige. 
Under arbejdet med at forandre gengangerreglen har Børn-Ungdom-Seniorudvalget blandt andet afholdt et dialogmøde i december 2017 med syv særligt inviterede klubber med forskellig størrelse og sportsligt ståsted for at få input til reglens udformning, så den kommer til at gavne matchningen i de lavest rangerede rækker.

Sådan er reglen nu
Den nye gengangerregel betyder følgende:
  • Der kan benyttes op til 3 spillere, der ikke er spillet fri på en klubs lavest rangerede hold i en ungdomsrække.
  • Det er dog en forudsætning, at disse tre spillere kommer fra klubbens næstlavest rangerede hold, og at der højest er to rækker imellem det lavest rangerede hold og det næstlavest rangerede hold (eksempelvis fra række 1 til række 3 eller fra række 2 til række 4).
  • Der skal være tale om spillere fra såkaldte ikke indrangerede rækker, hvilket betyder, at det maksimalt må være spillere fra række 1 hold, der benyttes under gengangerreglen, idet mesterrækken og højere rangerede rækker (øst rækker etc.) er indrangerede rækker.
  • Hvis man også benytter de to spillere, der er født i sidste halvår af årgangen ældre (speciel spillebenyttelse), må man kun benytte 1 spiller under gengangerreglen.
Der er ikke lavet om i reglerne for benyttelse af gengangere i seniorfodbold, hvor det fortsat er muligt at benytte op til fem spillere fra nogle nærmere definerede rækker som gengangere.

Fakta: 

Du kan læse den nøjagtige tekst vedrørende gengangerreglen for ungdom her:

§19.5 På en klubs lavest rangerende hold i en ikke indrangeret ungdomsrække 11-mands, er det tilladt at benytte op til 3 spillere, som ikke er spillet fri (gengangere) fra klubbens næstlaveste ikke indrangerede hold i en ungdomsrække i samme årgang. Dog kun under forudsætning af, at dette næstlavest ikke indrangerede hold højest er indrangeret to rækker over klubbens lavest ikke indrangerede hold. 

Benytter man samtidig 2 spillere under reglen om speciel spillerbenyttelse (se § 8.2), må man højest benytte 1 spiller som ikke er spillet fri (genganger).

Ved begrebet gengangere forstås, at benyttelsen af disse ikke har sportslige konsekvenser for nogen af holdene, og at reglerne om op- og nedrykning af spillere mellem hold ("spilles fri") samt om ikke at måtte deltage i mere end én kamp per spilledag ikke er gældende.

Reglerne i § 19.5 kan ikke anvendes i de to sidste kampe i turneringsrækken eller i omkampe, op- og nedrykningskampe, finalekampe og pokalkampe, der afvikles efter, at den ordinære turnering er færdigspillet. Se i øvrigt reglerne for nedrykning af spillere i de to sidste kampe i § 19.12 og § 19.13.

Du kan læse den nøjagtige tekst vedrørende gengangerreglen for senior her:

§ 19.4 For hold i herre serie 5 er det tilladt at benytte op til 5 spillere, der har spillet på serie 3 og lavere, uden disse er spillet fri (gengangere).
For hold i herre serie 6 er det tilladt at benytte op til 5 spillere, der har spillet på serie 4 og lavere, uden disse er spillet fri (gengangere).
For hold i laveste kvinde senior er det tilladt at benytte op til 5 spillere der spillet på Kvinde SS eller lavere, uden disse er spillet fri (gengangere)

Reglerne i § 19.4 kan ikke anvendes i de to sidste kampe i turneringsrækken eller i omkampe, op- og nedrykningskampe, finalekampe og pokalkampe, der afvikles efter, at den ordinære turnering er færdigspillet. Se i øvrigt reglerne for nedrykning af spillere i de to sidste kampe i § 19.12 og § 19.13. 

Log ind