Siden 2019 har Morten Eskesen været cheftræner i FC Helsingør, og i de 3 sæsoner har han ført holdet til en oprykning fra 2. division og to 4. pladser i den næstbedste danske række, NordicBet ligaen

Men før sin tid i FC Helsingør har Morten Eskesen været at finde i nogle af de højeste rækker i Danmark, og hans trænerkarriere startede for alvor tilbage i 2005.

På cv’et står cheftrænerroller i Kalundborg GB, Greve Fodbold, Køge Boldklub, Karlslunde IF og Køge Nord FC, foruden 2 år i Randers FC som assistenttræner i Superligaen.

Med andre ord er det en træner med en stor og bred erfaring, fra forskellige niveauer i de danske rækker, der i denne omgang af ’min favoritøvelse’, inspirerer sine trænerkollegaer.

Morteneskesenynglingsovelse
Typisk opstilling i øvelsen


11v9
Øvelsen som denne gang introduceres i ’min favoritøvelse’ er 11v9, og Morten Eskesen beskriver det som en taktisk øvelse med fokus på særligt forsvarsspillet.

Morten Eskesen forklarer at:

- At være to spillere mindre giver en masse dilemmaer forsvarsmæssigt og spillerne på det forsvarende hold skal hele tiden træffe mange svære valg i pressende situationer. De valg de får taget og trænet er overførbare til når vi spiller turneringskampe.

Øvelsen har dog flere mulige fokuspunkter, og hvordan man bruger øvelsen er op til den enkelte træner, ligesom valg af fokuspunkter.

Regler i øvelsen:
Der spilles med almindelige regler., dvs. offside, ude af spil, målmandens muligheder, frispark og lignende.

Spillet starter altid fra det angribende hold, det hold med 11 spillere, og spillet forsætter indtil bolden er ude af spillet, dog med den undtagelse at hvis det forsvarende hold, holdet med 9 på, formår at holde bolden i egne rækker, altså spille sig væk fra genpresset, og er for lang tid om at gå til angreb, så kan træneren sige stop og så starter vi med en ny bold fra det angribende hold.

Dette vurderes af træneren.

Formål med øvelsen:
Formålet afhænger selvsagt af hvilke fokuspunkter du har, om det er på det angribende hold eller det er på det forsvarende hold.

Herunder er der nogle mulige formål, som Morten Eskesen selv har arbejdet, og arbejder med i øvelsen.

For det forsvarende hold kan det f.eks. være følgende fokuspunkter:

  • Målmandens samarbejde med de bagerste 4 ift. hvor langt nede de står, hvor de tillader skud fra, aftaler ift. indlæg.
  • 4-backkædens relationer, offside linjen, hvor og hvornår går man i erobring.
  • Samarbejdet mellem de centrale forsvarsspillere og de to centrale midtbanespillere.
  • Samarbejdet mellem back og kant.
  • Omstilling fra at forsvare og til at angribe.
  • Generelt at tillade få chancer og mål imod.


For det angribende hold kan det være følgende fokuspunkter:

  • Skabe overtal på kanterne.
  • Spil på tredje mand.
  • Indlæg i boksen og positionering i boksen.
  • Tempo i afleveringerne.
  • Genpres ved boldtab.
  • Generelt at komme til afslutning.

Øvelsen kører Morten Eskesen i ca. 20-25 min. hvor der laves stop undervejs.

Øvelsen er forholdsvis hård fysisk for det forsvarende hold, da de selvsagt er i undertal, derfor skal der laves relevante stop. Stoppene bruges til at få forskellige aftaler på plads, således at alle ved hvad holdets prioriteringer er når holdet forsvarer.

Stoppende bruges også til at spillerne selv kan komme med input til hinanden, således at de får taget ejerskab i de forskellige aftaler de har.

Derudover bytter Morten Eskesen løbende rundt på spillerne, således at der trænes i de forskellige relationer spillerne imellem. Dette er vigtigt da man i løbet af både den enkelte kamp men også i løbet af sæsonen bruger mange forskellige spillere på forskellige pladser.

Ved at træne denne øvelse på dette areal er vi meget tæt på det hele spil. Dog er omstillingerne fra defensivt til offensivt ikke så lange som på en fuld bane, men det primære fokus er også på at forsvare sig og så er der andre øvelser til omstillingsspillet.

Øvelsen kan også være god for forsvarsspillernes selvtillid fremadrettet fortæller Morten Eskesen.

  • Når det forsvarende hold klarer sig godt i øvelsen giver det noget tryghed og selvtillid med videre i de kommende kampe, da de har en oplevelse af at de kan forsvare sig i undertal.

Progression 
Man kan også lave progression i øvelsen med færre der forsvarer, dette for at gøre det endnu sværere for forsvarene, ligesom at man har mulighed for at ændre i antallet fra det angribende hold.

F.eks. kan øvelsen spilles 9 mod 6 eller lignende.

Det gør også øvelsen relevant til de dage hvor der måske ikke lige er 18 markspillere til rådighed i klubben.

Flere favoritøvelser
Vil du gerne have mere inspiration og se flere favoritøvelser fra de danske top-trænere, så har vores kollegaer fra DBU Jylland lavet et tema som du finder her.

Derudover kan du klikke her og se Christian Lønstrups favoritøvelse